Wijn en spijs

Hoe vind je een passende combinatie van wijn en spijs?

 

Natuurlijk ‘kaas & wijn’ is een klassieker. Maar ook bij een kaasplateau zijn heel veel varianten mogelijk! Als alternatief voor een mooi glas port is een glas Macvin uit de Jura een bijzondere verrassing. En ook vele soorten witte wijn doen het goed bij kaas. Wat te denken van…

Gruyère met sauvignon blanc

Blauwschimmel met riesling

Brie met chardonnay

Munster met gewürztraminer

 

10 praktische tips om mee aan de slag te gaan.

1.

Kruidige, zoute en gerookte gerechten zijn het beste tezamen met fruitiger wijnen met een lager alcoholpercentage, zoals riesling, gewürztraminer, pinot gris/grigio, droge rosé en pinot noir. Vermijd houtgerijpte en meer tanninerijke wijnen.

2.

Rijkere, vettere gerechten gaan het beste samen met zwaardere, volle wijnen zoals chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah.

3.

Bij het koppelen van ‘zoete’ gerechten met wijn; probeer de zoetheid van het gerecht lager te houden dan de zoetheid van de wijn. Indien nodig, kan zoetheid van het gerecht worden afgeremd met een klein beetje citroensap of azijn.

4.

Ingrediënten met een hogere zuurgraad, zoals geitenkaas, tomaten en citrusvruchten, komen het beste tot hun recht bij wijnen met frisse zure zoals sauvignon blanc, sommige rieslings, pinot gris / grigio en pinot noir. Als de wijn te zuur lijkt voor het gerecht, voeg dan een vleugje citroensap of azijn aan het  gerecht.

 5.

De opbouw van een maaltijd waar meerdere wijnen worden geserveerd:

Serveer lichtere wijnen voor meer zwaardere, volle wijnen.

Serveer droge wijnen voor de zoete. Tenzij een gerecht met een zoetje in het begin van de maaltijd wordt geserveerd. Koppel dit aan een wijn van soortgelijke zoetheid.

Serveer een wijn met een lager alcohol percentage (riesling, sauvignon blanc en pinot gris / grigio) vóór een wijn met een hoger alcohol percentage (chardonnay, viognier, gewürztraminer, pinot noir, cabernet sauvignon en syrah).

 

 

6.

Het helpt in de aansluiting tussen gerecht en de specifieke te serveren wijn, door een klein beetje van de wijn te proeven bij het afmaken van een saus of bijgerecht. Als de wijn te tannine-rijk of te bitter lijkt voor het gerecht, kan het besprenkelen met citrus schil of noten toevoegen aan het gerecht helpen.

7.

Gebruik in marinades, sauzen of kaasfondue, wijn van een fatsoenlijke kwaliteit. En indien mogelijk, dezelfde druivensoorten die u drinkt. De wijn die je drinkt, hoeft niet dezelfde te zijn als waarmee je kookt en kan bijvoorbeeld van een betere kwaliteit zijn.

8.

Kooktechnieken als grillen, roosteren, roerbakken en stoven gaan gemakkelijk samen met vele wijnen. Pocheren en stomen zijn gevoeliger bereidingswijzen die het beste werken met meer delicate wijnen zoals pinot gris / grigio en sommige rieslings. Bij gerookte gerechten/ingrediënten passen lichtere, fruitiger wijnen, riesling, gewürztraminer en pinot noir.

9.

Bij eten en het wijnarrangement gaat het over balans & synergie! Het eten mag niet de wijn overheersen, noch mag de wijn het voedsel overweldigen.

10.

Heerlijke wijn & spijs combinaties komen voort uit het ontdekken van overeenkomsten en contrasten van smaak, body (textuur), intensiteit en primaire smaak. Dit is zeer subjectief. Proef en vertrouw op je eigen intuïtie!

Meer weten? Kijk dan bij verbinden voor een aantal informatieve adressen!