Weingut Siegrist, Pinot Noir, Concretus, 2011, Pfalz

€16,80

Prijs per 6 flessen
€100,80
Artikelnummer
5800311
Land
Duitsland
Biowijn
BiowijnWeingut Siegrist, Pinot Noir, Concretus, 2011, Pfalz

  •  "Kontrolliert Umweltschonender Weinbau" (KUW) Pfalz

De Pinot Noir druiven worden geteeld op leemgronden met fijne kalk. Na een intensieve inweking van de pinot noir wordt deze zacht geperst bij 6 bar. De opvoeding vind, zoals gebruikelijk bij Siegrist, traditioneel plaats in een houten vat. De Pinot Noir rijpen in vaten van Palatine en Allier eik. Verfijnde aroma's van koffie en donkere chocolade combineren met het sappige pinot fruit. Frambozen en bramen mix met kruidige impressies van suède en de voor barrique typische vanille. De tannines zijn heerlijk zacht en maken de pinot noir fijne en ronde.

Een zeer weelderige Pinot Noir in een stijl die doet denken aan de grote wijnen in het zuiden van Bourgondië.

Type Droog
Producent Weingut Siegrist
Jaargang 2011
Land Duitsland
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,5%
Biowijn "Kontrolliert Umweltschonender Weinbau" (KUW) Pfalz
Regio Pfalz
Druif Pinot Noir/Spätburgunder
Kleur Helder donker rood
Geur Fijne houttonen met suède en vanille komen samen met het typische pinot noir fruit, frambozen en bramen.
Smaak Delicate aroma's van koffie en donkere chocolade in combinatie met sappig fruit. Mix van frambozen en bramen met kruidige tonen van suède en het typische vanille van barrique. De tannines zijn heerlijk zacht en geven de pinot noir een fijne, r
Afsluiting Kurk
Lekker bij Gerechten met paddenstoelen in de hoofdrol. Pasta porcini, wilde paddestoelenpaté, risotto met champignons of kip met morieljes.

Weingut Siegrist

Thomas Siegrist is bekend geworden door het pionieren met het opvoeden van rode wijn in houten vaten. Schoonzoon Bruno Schimpf heeft sinds 2002 een nieuwe wijnmakerij tot zijn beschikking.

De eerste witte wijnen zijn wat minder beoordeeld, maar sinds 2009 is er wat veranderd: prachtig heldere wijn van een grote precisie, welke tot die tijd niet gemaakt zijn op dit wijngoed. Het heeft geleid tot veel betere witte wijnen, ook bij de gewone wijnen.

De notige complexe chardonnay “sur lie” is een mijlpaal in de kwaliteitsontwikkeling van dit wijngoed. Geen van de wijnen ontbreekt het aan substantie.

Het wijngoed is 14,5 hectare groot met een gemiddelde productie van 100.000 flessen ofwel 68 hl/hectare. De voornaamste druivensoorten zijn riesling (30%) en pinot noir (17%). Daarnaast wordt er wijn gemaakt met chardonnay, pinot blanc, cabernet sauvignon, dornfelder en merlot.

Pfalz

De Pfalz heeft nogal wat superlatieven, zoals het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, maar ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse.

85 Kilometer wijnplezier

De Deutsche Weinstrasse loopt over een lengte van 85 kilometer en verbindt de 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De Pfalz is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Het bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. 

Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling. De Koning van de witte wijnen is er inmiddels de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 hectare wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz.

Rode wijnen worden steeds belangrijker. Er is frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomer Regent. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied.

Dat in de Pfalz uitbundig gefeest wordt, is overbekend. Het wijnfeestseizoen begint met het Mandelblütenfest in Neustadt-Gimmeldingen en eindigt pas in november wanneer Sint Maarten bij het Martinus-Weinfest in Sankt Martin zijn mantel deelt. Je zou misschien door de bomen het bos niet meer zien. Daarom een aanbeveling: de Erlebnistag Deutsche Weinstrasse, waarbij altijd op de laatste zondag in augustus de route over de volle 85 kilometer voor auto’s afgesloten wordt.

De nabijheid van Frankrijk is overal in de Pfalz te merken, niet in het minst aan de voorliefde van de Pfälzer voor lekker eten. Langs de Weinstrasse zijn inmiddels tal van topkoks neergestreken, die succesvol experimenteren met de regionale keuken en een bezoek dubbel en dwars waard zijn.

De Pfalz heeft verder talrijke bezienswaardigheden te bieden. Een bezoek aan centra als Bad Dürkheim, Neustadt en Landau is een must, evenals aan schilderachtige wijndorpen als Sankt Martin, Rhodt of Gleiszellen. Aan te bevelen zijn ook uitstapjes naar burchten en burchtruïnes, naar Freinsheim, Deidesheim of Annweiler am Trifels. Ook het wat afgelegen, maar betoverende Zellertal is een omweg waard. En wie bij Eschbach naar de Madenburg gaat, een van de mooiste burchtruïnes in de streek, en van daar richting Rijnvlakte kijkt, ziet een zee van weelderig groen: druivenstokken zo ver het oog reikt.

Pinot Noir

Pinot noir

Pinot  wordt al eeuwenlang gebruikt middels vegetatieve vermeerdering, daarom zijn er ook door de eeuwen heen vele mutaties ontstaan. Op dit moment zijn er meer dan 1000 verchillende klonen bekend. Met de diversiteit, in kleur van de druif, opbrengst, smaak eigenschappen, bladvorm, vorm van de tros enzovoorts zou je denken dat de pinot makkelijk muteert. Ten opzichte van andere rassen is daar geen bewijs voor. De werkelijke reden is de tijd dat de pinot al in gebruik is, namelijk ruim 2000 jaar. Tot voor kort ging men ervan uit dat pinot noir, pinot gris, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir précoce en pinot teinturier als belangrijkste vertegenwoordigers van de pinot familie verschillende varieteiten waren. Echter op dezelde struik komen soms rode, grijze en witte druiven voor en soms ook op individuele druiven in een tros. Nader onderzoek wijst uit dat alle pinot dezelfde genetische basis hebben en dus slechts mutanten zijn van dezelfde basis pinot.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel