Weingut Mugler, Spätburgunder Rosé trocken 2015, Pfalz

€9,80

Prijs per 6 flessen
€58,80
Artikelnummer
5501515
Land
DuitslandWeingut Mugler, Spätburgunder Rosé trocken 2015

Type Droog
Druif Pinot Noir/Spätburgunder
Producent Weingut Mugler
Jaargang 2015
Land Duitsland
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Regio Pfalz
Kleur Licht zalm roze
Afsluiting Schroefdop
Lekker bij Zomerse gerechten, maar ook bij steviger voorgerechten en vis. Vanzelfsprekend bij tapas en als aperitief.

Pinot Noir

Pinot noir

Pinot  wordt al eeuwenlang gebruikt middels vegetatieve vermeerdering, daarom zijn er ook door de eeuwen heen vele mutaties ontstaan. Op dit moment zijn er meer dan 1000 verchillende klonen bekend. Met de diversiteit, in kleur van de druif, opbrengst, smaak eigenschappen, bladvorm, vorm van de tros enzovoorts zou je denken dat de pinot makkelijk muteert. Ten opzichte van andere rassen is daar geen bewijs voor. De werkelijke reden is de tijd dat de pinot al in gebruik is, namelijk ruim 2000 jaar. Tot voor kort ging men ervan uit dat pinot noir, pinot gris, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir précoce en pinot teinturier als belangrijkste vertegenwoordigers van de pinot familie verschillende varieteiten waren. Echter op dezelde struik komen soms rode, grijze en witte druiven voor en soms ook op individuele druiven in een tros. Nader onderzoek wijst uit dat alle pinot dezelfde genetische basis hebben en dus slechts mutanten zijn van dezelfde basis pinot.

Weingut Mugler

Het principe van de familie Mugler is wijn maken die het karakter van de regio en het druivenras goed weergeven, met respect voor de bodem waarin deze druivenstokken groeien.

Veel aandacht wordt er geschonken aan de traditionele en lokale druivensoorten. De wijngaarden worden specifiek geselecteerd naar  kwaliteit van de grond en het ideale microklimaat.

“Een goede wijn komt alleen van een goede heuvel in een zeer goed gebied.”

Het wijngoed Mugler heeft met deze geconcentreerde en expressieve wijnen al veel prijzen gewonnen. De basis van het succes, van wijngaard tot fles, is een zorgvuldige en ecologisch verantwoorde manier van druiventeelt met terughoudend gebruik van herbicide, rigoureus dunnen in de zomer, zorgvuldige selectie van de druiven tijdens de oogst en temperatuur gecontroleerde vergisting en opvoeding van de wijn in roestvast staal of houten vaten.

De wijn van Wijngoed Mugler zijn geen zielloze technische producten, maar hoogwaardige natuurproducten. Ze zijn helder, rank met een delicaat karakter waar de druivensoort goed tot zijn recht komt.

Mugler is al 200 jaar een bekende naam in de wijnbouw van de Pfalz. Opgericht in de 1790 in Gimmeldingen/Weinstrasse heeft wijngoed Mugler veel van de belangrijke ontwikkelingen in de Pfalz mee richting gegeven zonder het karakter van familiebedrijf geweld aan te doen. Tegenwoordig zorgen vier mensen van de familie Mugler voor het wijngoed, van wijngaard, productie tot de verkoop en marketing.

Pfalz

De Pfalz heeft nogal wat superlatieven, zoals het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, maar ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse.

85 Kilometer wijnplezier

De Deutsche Weinstrasse loopt over een lengte van 85 kilometer en verbindt de 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas. De Pfalz is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Het bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. 

Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling. De Koning van de witte wijnen is er inmiddels de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 hectare wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen ondermeer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz.

Rode wijnen worden steeds belangrijker. Er is frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomer Regent. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied.

Dat in de Pfalz uitbundig gefeest wordt, is overbekend. Het wijnfeestseizoen begint met het Mandelblütenfest in Neustadt-Gimmeldingen en eindigt pas in november wanneer Sint Maarten bij het Martinus-Weinfest in Sankt Martin zijn mantel deelt. Je zou misschien door de bomen het bos niet meer zien. Daarom een aanbeveling: de Erlebnistag Deutsche Weinstrasse, waarbij altijd op de laatste zondag in augustus de route over de volle 85 kilometer voor auto’s afgesloten wordt.

De nabijheid van Frankrijk is overal in de Pfalz te merken, niet in het minst aan de voorliefde van de Pfälzer voor lekker eten. Langs de Weinstrasse zijn inmiddels tal van topkoks neergestreken, die succesvol experimenteren met de regionale keuken en een bezoek dubbel en dwars waard zijn.

De Pfalz heeft verder talrijke bezienswaardigheden te bieden. Een bezoek aan centra als Bad Dürkheim, Neustadt en Landau is een must, evenals aan schilderachtige wijndorpen als Sankt Martin, Rhodt of Gleiszellen. Aan te bevelen zijn ook uitstapjes naar burchten en burchtruïnes, naar Freinsheim, Deidesheim of Annweiler am Trifels. Ook het wat afgelegen, maar betoverende Zellertal is een omweg waard. En wie bij Eschbach naar de Madenburg gaat, een van de mooiste burchtruïnes in de streek, en van daar richting Rijnvlakte kijkt, ziet een zee van weelderig groen: druivenstokken zo ver het oog reikt.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel