Venturini, Valpolicella DOC Classico Superiore Semonte Ripasso, 2013

€14,76

Prijs per 6 flessen
€88,56
Artikelnummer
4850513
Land
ItaliëVenturini, Valpolicella DOC Classico Superiore Semonte Ripasso 2011

Door constant onderzoek en een passie “for the art of winemaking”, die Agricola Venturini Massimino heeft ontwikkeld in de wijngaarden, in het hart van de Valpolicella Classica regio, is een wijn onstaan met de als naam “Semonte Alto”. Het is een wijngaard die druiven voorbrengt die een volle wijn kunnen geven met een rijke geconcentreerde smaak en een intens en onderscheidende geur. Dit zijn eigenschappen die de wijn geschikt maken voor de traditionele ripasso technieken waar de bestaande wijn opnieuw wordt vergist door het met de overbleven vaste delen van de amarone te mengen. Het resultaat is meer intensiteit, diepere kleur en bodyaan een bestaande Valpolicella Classico Superiore DOC, waardoor het ook geschikter is om te rijpen in Sloveens eiken. Het is een wijn die zeer geschikt is voor de mediterane keuken en dan met name bij pasta en vlees. Om het goed tot zijn recht te laten komen is een serveertemperatuur van 18°C gewenst en moet de wijn minimaal een uur van te voren worden ontkurkt

Druiven
  • Corvina 70%
  • Rondinella 25%
  • Molinara 5%  
Productie gebied

De wijngaarden liggen in het heuvelachtig gebied van de Valpolicella Classico: Vigneto "Semonto Alto". Gemiddeld liggen de wijngaarden zo'n 250 meter boven de zeespiegel en hoofdzakelijk op het zuidwesten. De grondsoort is een fijne kalkbodem met veel fossielen.

Wijngaardtechniek

De druiven worden middels trellis gekweekt en er zijn ongeveer 2000 planten per hectare. Deze planten zijn gemiddeld 20 jaar oud. Per druif worden 20 tot 25 knoppen teogestaan. De opbrengst is circe 9000 kilogram per hectare.

Vinifcatie

De wijn wordt voor de tweede maal gevnifieerd volgens de ripasso methode. De oogst vindt plaats in de eerste twee weken van oktober en is altijd handmatig. De vinificatie is dus in oktober en de ripasso vinificatie is in februari - maart. De 'Ripasso' neemt ongeveer 10 dagen in beslag met dagelijks overpompen. Als de vinificatie is gestopt gaat de wijn direct in vaten en rijpt daar circa 12 maanden. Daarna volgt nog 6 maanden verdere rijping op de fles.

Type Droog
Producent Azienda Agricola Vini Venturini
Jaargang 2011
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 14,0%
Regio Veneto
Druif Corvina, Molinara, Rondinella
Afsluiting Kurk
Lekker bij Zeer geschikt is voor de mediterane keuken en dan met name bij pasta en vlees.

Società Agricola Venturini Massimino

Het bedrijf wordt gerund door de familie Venturini: vader Massimino en zijn kinderen Daniele, Mirco en Giuseppina. Het bedrijf is opgericht in 1963 om de ervaring en liefde voor de wijn van ten minste drie generaties benutten.
Met behulp van alleen zelf geteelde druiven: 70% Corvina Veronese, 20% Rondinella, 10% Molinara, maakt familie Venturini wijn van hoge kwaliteit wijnen in Valpolicella "Denominazione di Origine Controllata": Amarone, Recioto, Valpolicella Classico en Classico Superiore. Zorgvuldige selectie van de druiven en wijngaarden maakt dat de Venturini's verschillende 'cru' wijnen maken, dus met de naam van de wijngaard waarvan ze gemaakt hebben: "Campomasua", "Semonte Alto", "Le Brugnine" en "Il Castelliere". Beroemde rode wijn, vol, stevig en onderscheidend. Het is een droge edele wijn met een delicaat bouquet, gebalanceerd en redelijk hoog in alchohol. Het heeft een volle smaak en een fluwelige textuur met het typische bittertje. Amarone wijn is ideaal als begeleider van geroosterd vlees, wild en scherpere kazen.

De "Amarone" appelatie bestaat al sinds de 8e/10e eeuw toen het nodig was geworden om een eigen label te hebben voor wijn die gemaakt is van sterk ingedroogde druiven, een vergelijkbaar proces als recioto, maar met een volstrekt ander resultaat. De wijngaarden liggen in de heuvelachtige omgeving van Valpollicella Classico: gemiddeld 250 meter boven zee  nivo, hoofdzakelijk op het zuidwesten. De bodem bestaat uit een lichte kalksteen met veel fossielen. Snoeien volgens pergola trentina (trento trellis), ongeveer 3000 planten per hectare. Gemiddelde leeftijd van de druiven is 30 jaar. Opbrengst per hectare: circa 6000 kilogram. De oogst begint gemiddeld in de derde week van september. De druiven worden met de hand geplukt en ook direct gesorteerd.

De mooiste trossen worden geselecteerd en op platen in speciale ruimte gelegd, welke droog moeten zijn en goed geventielleerd, tot medio januari. Gedurende deze tijd zullen de druiven zo'n 40% van hun gewicht verliezen. Eind januari vinificatie. Traditionele persing van de hele tros. Vergistings termperatuur tussen 15/20 °C. Een inweking van 45 dagen. Dagelijks overpompen. De wijn wordt direct naar de vaten overgebracht zodra deze van de foudres komt. Opvoeding in eiken vaten en tonnen gedurende 24 maanden en daarna nog 6 maanden op de fles.

Drink temperatuur is 12°-18°C en idealiter de wijn minimaal een uur van te voren open maken en decanteren.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel