Venturini, Valpolicella DOC Classico, 2014

€8,80

Prijs per 6 flessen
€52,80
Artikelnummer
4850314
Land
ItaliëVenturini, Valpolicella DOC Classico, 2014

Type Droog
Druif Corvina, Molinara, Rondinella
Producent Azienda Agricola Vini Venturini
Jaargang 2014
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,5%
Regio Veneto
Kleur Ruby
Geur Plezierig fruit, typisch voor de gebruikte druiven.
Smaak Direct voor van smaak, mooi in balans. Ontkurken op moment van drinken. Drinken op 16°C-18°C.
Afsluiting Kurk

Società Agricola Venturini Massimino

Het bedrijf wordt gerund door de familie Venturini: vader Massimino en zijn kinderen Daniele, Mirco en Giuseppina. Het bedrijf is opgericht in 1963 om de ervaring en liefde voor de wijn van ten minste drie generaties benutten.
Met behulp van alleen zelf geteelde druiven: 70% Corvina Veronese, 20% Rondinella, 10% Molinara, maakt familie Venturini wijn van hoge kwaliteit wijnen in Valpolicella "Denominazione di Origine Controllata": Amarone, Recioto, Valpolicella Classico en Classico Superiore. Zorgvuldige selectie van de druiven en wijngaarden maakt dat de Venturini's verschillende 'cru' wijnen maken, dus met de naam van de wijngaard waarvan ze gemaakt hebben: "Campomasua", "Semonte Alto", "Le Brugnine" en "Il Castelliere". Beroemde rode wijn, vol, stevig en onderscheidend. Het is een droge edele wijn met een delicaat bouquet, gebalanceerd en redelijk hoog in alchohol. Het heeft een volle smaak en een fluwelige textuur met het typische bittertje. Amarone wijn is ideaal als begeleider van geroosterd vlees, wild en scherpere kazen.

De "Amarone" appelatie bestaat al sinds de 8e/10e eeuw toen het nodig was geworden om een eigen label te hebben voor wijn die gemaakt is van sterk ingedroogde druiven, een vergelijkbaar proces als recioto, maar met een volstrekt ander resultaat. De wijngaarden liggen in de heuvelachtige omgeving van Valpollicella Classico: gemiddeld 250 meter boven zee  nivo, hoofdzakelijk op het zuidwesten. De bodem bestaat uit een lichte kalksteen met veel fossielen. Snoeien volgens pergola trentina (trento trellis), ongeveer 3000 planten per hectare. Gemiddelde leeftijd van de druiven is 30 jaar. Opbrengst per hectare: circa 6000 kilogram. De oogst begint gemiddeld in de derde week van september. De druiven worden met de hand geplukt en ook direct gesorteerd.

De mooiste trossen worden geselecteerd en op platen in speciale ruimte gelegd, welke droog moeten zijn en goed geventielleerd, tot medio januari. Gedurende deze tijd zullen de druiven zo'n 40% van hun gewicht verliezen. Eind januari vinificatie. Traditionele persing van de hele tros. Vergistings termperatuur tussen 15/20 °C. Een inweking van 45 dagen. Dagelijks overpompen. De wijn wordt direct naar de vaten overgebracht zodra deze van de foudres komt. Opvoeding in eiken vaten en tonnen gedurende 24 maanden en daarna nog 6 maanden op de fles.

Drink temperatuur is 12°-18°C en idealiter de wijn minimaal een uur van te voren open maken en decanteren.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel


Gelijkwaardige artikelen
Fabiano Vapolicella Classico

Fabiano Vapolicella Classico

Fabiano, Valpolicella Classico Superiore, DOC, 2013, Veneto

Prijs per fles