Szent Tamás Mád Tokaji Furmint Száraz 2014

€12,95

Prijs per 6 flessen
€77,70
Artikelnummer
4620114
Land
HongarijeSt.Tamás Mád Tokaji Furmint Száraz 2014

Diverse wijngaarden rond Mád. Hand-geoogst en streng geselecteerd. Spontane en natuurlijke vergisting. Reductieve vinificatie. Geen malolactische vergisting. Afsluiting van de fles is met een hoogwaardige glazen Vinolock kurk.

Nu op dronk met bewaar potentieel.

Type Droog
Producent Szent Tamás
Jaargang 2014
Land Hongarije
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Regio Tokaj-Hegyalja
Druif Furmint
Kleur Bleek geel
Geur Iets gesloten, Mooi mineralig, fris en groen
Smaak Verfrissend. Strak fris mineraal met ananas en citrus. mooie zuren en iets van eucalyptus.
Afsluiting Glas
Lekker bij Een verfrissende wijn met een onderscheidende smaak en bouquet, zo kenmerkend voor Mád. Ontdek de uitzonderlijke en specifieke minerale tonen van deze bijzondere aardbodems. Een strak en fris mineraal karakter en tonen van ananas en citrus zorgen voor een middellange afdronk. Passend bij zeevruchten, beurre blanc en de Aziatische keuken.

Szent Tamás

De kelder van Szent Tamás is typisch voor Tokaj en ligt aan de oostzijde van het dorp Mád, onder aan de berg Nyulászó. In bepaalde delen van de kelder zie je de typische bodemstructuur. Deze bodemstructuur geeft een van de beste wijngaarden. Szent Tamás Winery is in 2011 opgericht als een samenwerkingsverband tussen Szent Tamás en Szepsy Winery. Het doel is om de boeren te laten samen werken en hierdoor de kwaliteit te verhogen.

Mád is het centrum van wereld; het epicentrum van de Tokaj Big Bang. Het wordt ook wel de Cote d'Or van Tokaj Hegyalja genoemd. Al sinds de 4e eeuw n.Chr. worden hier druiven verbouwd. De bijzondere bodem met zijn vulkanische ondergrond met zijn honderden kleine vulkanen geeft in combinatie met het klimaat zeer goede mogelijkheden. De droge wijnen uit Mád zijn over het algemeen steviger, vetter en geconcentreerder dan de wijnen uit de andere delen van Tokaj Hegyalja.

De Wijnregio Tokaj-Hegyalja

Regio Tokaj

De regio Tokay-Hegyalja is een historische wijnregio in het noordoosten van Hongarije en het zuidoosten van Slovakije. Heguyalja staat voor uitlopers in het hongaars en was de originele naam voor de streek. 

De regio bestaat uit 28 benoemde dorpen en 11.419 hectare geklassificeerde wijngaarden, waarvan ongeveer 5.500 hectare nu in gebruik zijn. Tokaj is werelderfgoed geworden in 2002 onder de naam "Takaj Wine Region Historical Cultural Landscape". De streeks is echter al veel langer beroemd en bekend vanwege de Tokaji Aszú. Deze wijn is voor zover bekend de oudste wijn gemaakt van door botrytis aangetaste druiven.

Door het verdrag van Trianon behoort een klein gedeelte deze historische regio tegenwoordig bij Slowakije.

 

Furmint

furmint

Historie

De furmint druif staat in ieder geval in de regio Tokaji in het noord oosten van Hongarije sinds het einde van de 16e eeuw. De druif staat in een document gedateerd 15 mei 1571 waar volgensd document de druif groeit in de Hétszölö wijngaard in Tokaji. In 1611 wordt ook vermeld dat deze groeit in Gyepü vallei in het Zemplén gebergte nabij Erdöbény ongeveer 20 kilometer ten noorden van Tokaji.

Terwijl er veel andere druiven worden gebruikt voor het maken van de beroemde Tokaji dessert wijn maakt de furmint voor deze wijn echt naam aan het einde van de 18eeuw als in 1796 de Hongaarse politicus János Dercsényi de furmint beschrijft als de 'originele Tokaji Aszú druif'.

Wijnbouw

De furmint is een laat rijpend ras dat ook nog eens een keer vroeg in het seizoen uitloopt, waardoor de druif ook nog gevoelig is voor late vorst in het voorjaar. De trossen zijn niet echt compact en in combinatie met de dikke schil is deze druif zeer geschikt voor botrytis dessert wijn. De druif is gevoelig voor meeldauw. De furmint groeit ook goed onder droge omstandigheden waardoor zij ook geschikt is voor gebieden waar irrigatie moelijker is. 

In Hongarije heeft de furmint redelijk veel genetische varianten waardoor er diverse klonen en kleur verschillen in de Tokaij regio staan. Een aantal van deze klonen waaronder de Féher (wit), Holyagos en de Madárkás waren zeer bekend voor de tweede wereldoorlog. Andere veel gebruikte klonen zijn de Lazafürt? en de Változó, alsmede rose gekleurde mutant Piros. Ampelograven gaan ervan uit dat als er zoveel mutanten in de regio Tokaji staan het vrijwel zeker is dat de druif uit deze regio vandaan moet komen.

Wijn en wijnstijl

Met de furmint kunnen een grote verscheidenheid aan wijn worden gemaakt, van gort droog tot zeer zoete wijnen onder invloed van botrytis. De druif maakt het mogelijk om wijnen te maken met een redelijk hoge zuurgraad en complexe smaken door de phenolen in het sap en door de inweking. Wijnen van de furmint en dan specifiek de botrytis zoete wijn hebben een geweldig bewaar potentieel. Er zijn wijnen uit goede jaren die na een eeuw nog steeds drinkbaar zijn. Deze wijnen, beschreven door de wijn expert Oz Clarke als bijna onsterfelijk, zijn meestal de aszú stijl wijnen uit Tokaji en worden gemaakt van de beste 10 tot 15% van de geoogste druiven. Dit potentieel komt door de balans van zuren en de hoge concentratie van suikers die gezamelijk zorgen voor een perfecte conservering van de wijn.

De droge wijnen van de furmint hebben een aroma van rokerig, peer en limoen. De zoete wijnen ontwikkelen een smaak van marsepein, bloed sinasappel, abrikoos en caramel. Naarmate de zoete wijnen ouder worden zullen smaken als rook en kruiden als tabak, thee, kaneel en zelfs chocolade naar boven komen.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel