St.Andrea Áldás Egri Bikaver 2012

€15,95

Prijs per 6 flessen
€95,70
Artikelnummer
4610112
Land
Hongarije
Biowijn
Biowijn



St.Andra Áldás Egri Bikaver 2012

Een van de ambities van György is het eerherstel van de Egri Bikavér (Het stierenbloed van Eger). Dat dit zijn vruchten afwerpt proef je aan deze prijswinnende, heerlijke Aldás Egri Bikavér. Deze wijn is een blend van Kékfrankos (40%), Merlot (37%), Cabernet Franc (8%), Syrah, Pinot Noir en Menoir wat een bloedrode kleur geeft en aroma’s van zwart fruit, leer en kruiden. Door de rijping van 21 maanden op Hongaarse eikenhouten vaten is de smaak zacht en sappig. Goed te combineren met wild- en stoofgerechten. Serveertemperatuur 15-17°C.

Type Droog
Producent St.Andrea
Jaargang 2012
Land Hongarije
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 14,5%
Biowijn Biodynamisch
Druif Blaufränkisch/Kékfrankos, Cabernet Franc, Menoir, Merlot, Syrah, Pinot Noir/Spätburgunder
Regio Eger
Afsluiting Kurk
Kleur Diep donker rood
Smaak Warme aroma's, fijne kruiden en rijp fruit. Rond, rijk en complex. Rijk aan zachte tannine. Een prachtig samenspel van de zuren en de mineraliteit in de afdronk.
Geur Fris, fruitig en kruidig
Lekker bij Een stevige wijn dus daar horen ook gerechten bij met krachtige smaken; lamsrack, pasta met paddestoelen, confit de canard, duif, gebakken of gegrilde biefstuk, chili con carne, goulash, gebraden worst, groot wild Of gewoon zo, met een stukje salami erbij of oude kaas.

St. Andrea

Een topper onder de wijnhuizen van Noord-Hongarije is St.Andrea in Eger. György Lörincz staat bekend als een eigenzinnige wijnmaker, die volledig zijn eigen weg gaat in het creëren van nieuwe wijnen. Originaliteit, puurheid en perfectie vormen de kern van Gyuri's filosofie en dat geeft mooie, bijzondere, vaak zelfs grote wijnen. Op 45 hectare, verdeeld over 9 wijngaarden, wordt hier op biologische wijze met 17 Hongaarse en internationale druivenrassen gewerkt. St.Andrea Pincézet staat garant voor topkwaliteit en valt geregeld in de prijzen, binnen én buiten Hongarije. György Lörincz was in 2009 Wijnmaker van het Jaar en werd geridderd in 2013.

Hoewel Eger wereldwijd vooral bekend staat om zijn rode ‘Egri Bikavér’ (Stierenbloed), maken de ecologische condities de streek ook bijzonder geschikt voor witte wijnen. Onder de stad Eger bevindt zich een enorm gangenstelsel met talloze wijnkelders. Druivenrassen die hier welig tieren: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoporto (deze geven harmonieuze volle wijnen). Leányka (geeft zoete, fruitige en complexe wijnen) en Olaszrizling (harmonieus, verfijnd met elegante zuren).

St.Andrea stelt haar wijngaarden plus kelders open voor bezoekers en verzorgt fantastische gourmet-wandelingen door de historische stad Eger.
En volgens GAULT&MILLAU is de St.Andrea Wine & Gourmet Bar in Budapest, met topchef Ádám Barna achter de kachel, dé ontdekking van het jaar 2016.

Blaufrankisch

Cabernet Franc

Merlot

Syrah

Syrah

Pinot Noir

Pinot noir

Pinot  wordt al eeuwenlang gebruikt middels vegetatieve vermeerdering, daarom zijn er ook door de eeuwen heen vele mutaties ontstaan. Op dit moment zijn er meer dan 1000 verchillende klonen bekend. Met de diversiteit, in kleur van de druif, opbrengst, smaak eigenschappen, bladvorm, vorm van de tros enzovoorts zou je denken dat de pinot makkelijk muteert. Ten opzichte van andere rassen is daar geen bewijs voor. De werkelijke reden is de tijd dat de pinot al in gebruik is, namelijk ruim 2000 jaar. Tot voor kort ging men ervan uit dat pinot noir, pinot gris, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir précoce en pinot teinturier als belangrijkste vertegenwoordigers van de pinot familie verschillende varieteiten waren. Echter op dezelde struik komen soms rode, grijze en witte druiven voor en soms ook op individuele druiven in een tros. Nader onderzoek wijst uit dat alle pinot dezelfde genetische basis hebben en dus slechts mutanten zijn van dezelfde basis pinot.

Eger

Eger staat bekend om zijn elegante rode wijnen met verfijnde zuren. Het is een van Hongarije’s beroemdste maar ook beruchtste wijnstreken, met dank aan het Stierenbloed, Egri Bikavér. Ooit een verguisde wijn nu een wijn met karakter en kwaliteit. Gezien de noordelijke ligging van Eger zijn de wijnen niet zo vol als die uit Villány en Szekszárd in de zuidelijke Pannonische wijnregio maar daarentegen verfijnd en complex. Sinds de omwenteling in 1990 zijn de blauwe druivenrassen in de meerderheid. Het beroemde Stierenbloed (Egri Bikavér) heeft als ruggegraat de Kékfrankos druif. De classificatie van de Bikavér Superior staat voor de hoogste kwaliteit wijnen met een lage opbrengst per ha, aangewezen druivenrassen en een duidelijk kwaliteitsonderscheid van de reguliere Bikavérs.

Eger wordt veel vergeleken met Bourgogne, en dat is te zien in de stijgende aanplant van de Pinot Noir druif. Ook Chardonnay vindt hier een goede basis. Inheemse druivenrassen als Menoir (voorheen Kékmedoc), Turán en Kadarka zijn ook belangrijke componenten in de Bikavér. In 2010 is een nieuwe witte blend geïntroduceerd: Egri Csillag – de Ster van Eger. Ook deze blend moet aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen en uit minimaal 50%  druiven uit het Karpatenbassin bestaan zoals Olaszrizling, Hárslevelü, Leánkya, Királyleánkya, Zengö en Zenit en 30% uit de Muscaatachtigen zoals Cserszegi Füszeres, Zefír, Irsai Olivér, Tramini en Muscat Ottonel.

Kaart Hongarije/Eger

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel