Hétfürtös Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2001

€24,50

Prijs per 6 flessen
€147,00
Artikelnummer
4580101
Land
HongarijeHétfürtös Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2001

De oogst begint iedere dag net na zonsopgang. Alleen geselecteerde trossen worden gebruikt. De gisting van de basis wijn vindt plaats in nieuwe en gebruikte eiken vaten. Voor de vergisting worden alleen eigen gisten gebruikt. Spontane malotactische vergisting bij ongeveer 30% van de wijn. Deze basis wijnen worden verder sur-lie opgevoed met één keer per week battonage. Verder rijpt de wijn meerdere jaren in vaten van Frans eiken.

De wijn is vernoemd naar de manier van werken van de wijnmaker. Of zoals op het label staat: "The wines of Hétfürtös (zeven trossen) get their name frome our strict proces of yield control: never more than seven clusters of fruit are left on each vine to fully maximize the concentration of flavors as the grapes ripen. This process results in wines that ar aromatic, fruity, vibrant and highly concentrated."

Type Zoet
Producent Sauska
Jaargang 2001
Land Hongarije
Inhoud fles 500ml
Alc. percentage 11,5%
Regio Tokaj-Hegyalja
Druif Furmint
Kleur Goudgeel
Geur Rijk, gedroogde abrikozen, aards, paddenstoel en een fijne botrytis
Smaak Honing met daarbij iets van donkere caramel, vijgen en grapefruit.
Afsluiting Kurk
Lekker bij Een uitstekende combinatie bij gerechten met eendenlever, blauwschimmel kaas en desserts met fruit. Ook een heerlijke te combineren met pure chocolade en sinaasappel.

Wijnhuis Sauska

Krisztián Sauska is eigenaar van het jonge gelijknamige wijnhuis Sauska wat zowel wijngaarden in het zuiden  (Villány-Siklós) als het noorden (Tokaj) van Hongarije bezit. Sinds 2006 worden de wijnen van Sauska verkocht in Hongarije. Krisztián Sauska en zijn vrouw Andrea begonnen als partners van János Árvay net voor het millenium in 1999. De families Árvay en Sauska bezaten gezameljkde in Tokaj gevestigde 'Arvay and Co. Ltd.' van 2000 tot eind 2008. Sinds 2009 is Sauska gevestigd in het Burgers Casino, een historisch pand in het centrum van Tokaj. In 2009 is de samenwerking gestopt en verhuisde Arvay naar het nabijgelegen dorp Ratka.

János Árvay is een zwaargewicht in de Tokaj regio. In de communistische tijd werkte hij voor het  staatswijnbedrijf Disznókö. Na de omwenteling begon hij zijn eigen wijnmakerij en kreeg de naam van wijnmaker van het jaar in 2000. Natuurlijk, met de twee uitzonderlijke wijnjaren, 1999 en 2000, was dit zeker geen slechte tijd om naam te maken. 

De wijnen die Sauska en Árvay tijdens hun samenwerking hebben geproduceerd komen nu nog onder de naam Hétfürtös op de markt. 

De Wijnregio Tokaj-Hegyalja

Regio Tokaj

De regio Tokay-Hegyalja is een historische wijnregio in het noordoosten van Hongarije en het zuidoosten van Slovakije. Heguyalja staat voor uitlopers in het hongaars en was de originele naam voor de streek. 

De regio bestaat uit 28 benoemde dorpen en 11.419 hectare geklassificeerde wijngaarden, waarvan ongeveer 5.500 hectare nu in gebruik zijn. Tokaj is werelderfgoed geworden in 2002 onder de naam "Takaj Wine Region Historical Cultural Landscape". De streeks is echter al veel langer beroemd en bekend vanwege de Tokaji Aszú. Deze wijn is voor zover bekend de oudste wijn gemaakt van door botrytis aangetaste druiven.

Door het verdrag van Trianon behoort een klein gedeelte deze historische regio tegenwoordig bij Slowakije.

 

Furmint

furmint

Historie

De furmint druif staat in ieder geval in de regio Tokaji in het noord oosten van Hongarije sinds het einde van de 16e eeuw. De druif staat in een document gedateerd 15 mei 1571 waar volgensd document de druif groeit in de Hétszölö wijngaard in Tokaji. In 1611 wordt ook vermeld dat deze groeit in Gyepü vallei in het Zemplén gebergte nabij Erdöbény ongeveer 20 kilometer ten noorden van Tokaji.

Terwijl er veel andere druiven worden gebruikt voor het maken van de beroemde Tokaji dessert wijn maakt de furmint voor deze wijn echt naam aan het einde van de 18eeuw als in 1796 de Hongaarse politicus János Dercsényi de furmint beschrijft als de 'originele Tokaji Aszú druif'.

Wijnbouw

De furmint is een laat rijpend ras dat ook nog eens een keer vroeg in het seizoen uitloopt, waardoor de druif ook nog gevoelig is voor late vorst in het voorjaar. De trossen zijn niet echt compact en in combinatie met de dikke schil is deze druif zeer geschikt voor botrytis dessert wijn. De druif is gevoelig voor meeldauw. De furmint groeit ook goed onder droge omstandigheden waardoor zij ook geschikt is voor gebieden waar irrigatie moelijker is. 

In Hongarije heeft de furmint redelijk veel genetische varianten waardoor er diverse klonen en kleur verschillen in de Tokaij regio staan. Een aantal van deze klonen waaronder de Féher (wit), Holyagos en de Madárkás waren zeer bekend voor de tweede wereldoorlog. Andere veel gebruikte klonen zijn de Lazafürt? en de Változó, alsmede rose gekleurde mutant Piros. Ampelograven gaan ervan uit dat als er zoveel mutanten in de regio Tokaji staan het vrijwel zeker is dat de druif uit deze regio vandaan moet komen.

Wijn en wijnstijl

Met de furmint kunnen een grote verscheidenheid aan wijn worden gemaakt, van gort droog tot zeer zoete wijnen onder invloed van botrytis. De druif maakt het mogelijk om wijnen te maken met een redelijk hoge zuurgraad en complexe smaken door de phenolen in het sap en door de inweking. Wijnen van de furmint en dan specifiek de botrytis zoete wijn hebben een geweldig bewaar potentieel. Er zijn wijnen uit goede jaren die na een eeuw nog steeds drinkbaar zijn. Deze wijnen, beschreven door de wijn expert Oz Clarke als bijna onsterfelijk, zijn meestal de aszú stijl wijnen uit Tokaji en worden gemaakt van de beste 10 tot 15% van de geoogste druiven. Dit potentieel komt door de balans van zuren en de hoge concentratie van suikers die gezamelijk zorgen voor een perfecte conservering van de wijn.

De droge wijnen van de furmint hebben een aroma van rokerig, peer en limoen. De zoete wijnen ontwikkelen een smaak van marsepein, bloed sinasappel, abrikoos en caramel. Naarmate de zoete wijnen ouder worden zullen smaken als rook en kruiden als tabak, thee, kaneel en zelfs chocolade naar boven komen.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel