Guasti Clemente, Roero Arneis DOCG, 2015, Piemonte

€13,50

Prijs per 6 flessen
€81,00
Artikelnummer
1140115
Land
ItaliëGuasti Clemente, Roero Arneis DOCG, 2015, Piemonte

De wijngaarden voor deze roero arneis liggen bij het Canale d'Alba op een hoogte van 200 tot 250 meter. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kalk en klei. Vanaf begin september worden de druiven met de hand geoogst. De druiven worden gekoeld en daarna onder matige druk geperst. De most wordt langzaam vergist. De verdere opvoeding vindt alleen plaats in roestvrij staal om de smaken die bij deze druiven horen optimaal uit te nutten. De wijn wordt licht geklaard vlak voor de botteling. 

Type Droog
Producent Azienda Vitivinicola Guasti Clemente
Jaargang 2015
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,5%
Regio Piemonte
Druif Roero Arneis
Kleur Licht goud geel
Afsluiting Kurk
Geur

Intens en fruitig met veel appel en peer.

Smaak

Mooi vol, elegant. Plezierige bitters. Deze wijn kan nog enige tijd worden opgelegd. Drinken op 10-12C.

Lekker bij

De wijn gaat heel goed samen bij de meeste lichte voorgerechten, zoetwater vis, fruit de mer en wit vlees. Natuurlijk ook zeer geschikt als aperitief.

Azienda Vitivinicola Guasti Clemente

Clemente Guasti heeft het bedrijf in 1946 opgericht. Hij ging hiermee voort op de tradities van zijn familie met het maken van wijn. Hij was een grote vernieuwer in kwaliteit van zijn wijn en al in de vijfitger jaren was hij bezig met het selecteren van druiven bij de 20 beste producenten in de Nizza Monferrato streek. Mede hierdoor is hij gekomen met een "bedrijfs cru" voor de barbera een revolutionair idee in de die tijd. Tegenwoordig heeft het bedrijf vier verschillende wijngaarden met in totaal 40 hectare waarvan zo'n 29 hectare is aangeplant om alleen druiven te telen die optimaal kunnen groeien. In het centrum van Nizza, de plek voor de mooiste barbera's, heeft het bedrijf zijn kelders. Grote eiken vaten voor de opvoeding van maximaal 1200 hectoliter wijn.

Na de dood van Guasti Clemente zijn zijn zoons, Andrea en Alssandro, samen verder gegaan op dezelfde weg. Nooit een compromis sluiten over de kwaliteit, waardoor het bedrijf een belangrijke producent blijft zowel nationaal als internationaal. 

Klimaat en terrein zijn de belangrijkste omgevingsvariabelen bij de kwaliteit van druiven en het karakteristieke van deze druiven. De eerste factor is nagenoeg constant voor de hele regio, terwijl de tweede grote verschillen laat zien. Hierdoor kan het voorkomen dat terreinen in een gebied grote verschillen kunnen hebben voor wat betreft soort, samenstelling en bezonning. Hierdoor onstaan de zogenaamde "microklimaten" en geven deze de mogelijkheid voor een grote diversiteit aan wijn. Na jaren van ervaring en onderzoek heeft Guasti Clemente de beste gebieden op de heuvels rond Nizza Monferrato.

Piemonte

Piemont ligt in het noordwesten van Italië, met Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het westen. De kust van de Middelandse Zee is ongeveer anderhalf uur rijden met zijn mooie vissersplaatsen. Het is een streek van kastelen, wijngoederen en idyllische heuvels verstopt in de mist. De Alpen waken over deze mooie wijnstreek en de naam van de regio maakt daar ook een refenrentie naar, Piemonte betekent aan de voet van de berg.

Piemonte wordt vaak de Bourgogne van Italië genoemd omdat het beroemd is voor zijn boutique wijnen en uitmuntende gastronomie. De witte truffel vindt ook zijn oorsprong in Piemonte. Daarom heeft de regio een sterke aantrekking op liefhebbers vanuit de hele wereld van goede wijn en goed eten.

Wijnmaken in Piemonte is bijzonder ambachtelijk. De productie is heel laag, in heb bijzonder voor de topwijnen en de meeste bedrijven zijn nog steeds familiebedrijven. De wijngaarden zijn meestal vrij klein en keurig onderhouden. Hele dorpen leven alleen van de wijnproductie en wijn is een integraal onderdeel van het leven in deze dorpen. De oogsfeesten in Piemonte zijn vergelijkbaar met het carneval en vrijwel iedereen neemt deel aan de lokale festiviteiten. De wijndorpen Alba en Asti zijn wel de bekendste dorpen en zijn een goede uitvalsbasis om de bedrijven te bezoeken en om de omgeving te leren kennen.

De regio Piemonte maakt bij volume meer DOC/G wijnen dan welke Italiaanse regio dan ook waarbij ongeveer 84% van de wijn in deze categorie valt. De streek kent geen Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificatie, dit in tegenstelling met Toscane waar de IGT wijnbedrijven of super Tuscans een substantieel deel uitmaken van de totale productie daar.

Een aantal varietal wijnen uit de regio Piemonte hebben zowel de druif als de stap op het label. Sommige DOC wijnen zoals Barbera d'Alba, Barbera d'Asti of Dolcetta die Dogliani worden louter van Barbera en Dolcetta gemaakt

Roero Arneis

Arneis is een witte Italiaanse druif die oorspronkelijk uit Piemonte komt. Je vindt de Arneis het meest in de Roero heuvels, ten noordwesten van Alba waar het onderdeel is van de "Demominazione di origine controllata" (DOC) wijnen van Roero. Arneis (kleine ondeugd in het lokale dialect van Piemonte) wordt zo genoemd omdat het niet de makkelijkste druif is om te telen. Het geeft een frisse florale wijn en wordt al eeuwen in de streek ingezet. De witte wijnen die van Arneis zijn gemaakt zijn veelal droog en vol met impressies van peer en abrikoos.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel