Guasti Clemente, Nebbiolo d'Alba DOC, 2012, Piemonte

€13,50

Prijs per 6 flessen
€81,00
Artikelnummer
1140514
Land
ItaliëGuasti Clemente, Nebbiolo d'Alba DOC, 2012, Piemonte

De wijngaarden voor deze wijn liggen rond Neive Calcea op een hoogte van 200-250 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat hoofdzakelijk uit kalk en klei. De druiven worden in de tweede helft van oktober met de hand geoogst.

Alle druiven worden onsteeld en alleen de perfect rijpe druiven worden geperst. De inweking op de schillen duurt 8-10 dagen, waarna de fermentatie begint. Deze duurt circa 2 tot 3 weken.  De wijn wordt vervolgens twaalf tot achttien maanden bewaard in houten vaten. Daarna gaat de wijn op de fles en wordt nog een paar maanden bewaard voordat ze wordt verscheept.

Type Droog
Producent Azienda Vitivinicola Guasti Clemente
Jaargang 2012
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,5%
Regio Piemonte
Druif Nebbiolo
Kleur Bleek rood
Geur

Intens en aantrekkelijke geur met een karakteristieke fruitgeur.

Smaak

Droog, mooi in harmonie en gebalanceerd, medium in structuur. Fluwelig. Serveren op 18-20oC.

Afsluiting Kurk
Lekker bij

Deze wijn gaat prima samen met voorgerechten, geroosterd vlees, wild en kaas.

Azienda Vitivinicola Guasti Clemente

Clemente Guasti heeft het bedrijf in 1946 opgericht. Hij ging hiermee voort op de tradities van zijn familie met het maken van wijn. Hij was een grote vernieuwer in kwaliteit van zijn wijn en al in de vijfitger jaren was hij bezig met het selecteren van druiven bij de 20 beste producenten in de Nizza Monferrato streek. Mede hierdoor is hij gekomen met een "bedrijfs cru" voor de barbera een revolutionair idee in de die tijd. Tegenwoordig heeft het bedrijf vier verschillende wijngaarden met in totaal 40 hectare waarvan zo'n 29 hectare is aangeplant om alleen druiven te telen die optimaal kunnen groeien. In het centrum van Nizza, de plek voor de mooiste barbera's, heeft het bedrijf zijn kelders. Grote eiken vaten voor de opvoeding van maximaal 1200 hectoliter wijn.

Na de dood van Guasti Clemente zijn zijn zoons, Andrea en Alssandro, samen verder gegaan op dezelfde weg. Nooit een compromis sluiten over de kwaliteit, waardoor het bedrijf een belangrijke producent blijft zowel nationaal als internationaal. 

Klimaat en terrein zijn de belangrijkste omgevingsvariabelen bij de kwaliteit van druiven en het karakteristieke van deze druiven. De eerste factor is nagenoeg constant voor de hele regio, terwijl de tweede grote verschillen laat zien. Hierdoor kan het voorkomen dat terreinen in een gebied grote verschillen kunnen hebben voor wat betreft soort, samenstelling en bezonning. Hierdoor onstaan de zogenaamde "microklimaten" en geven deze de mogelijkheid voor een grote diversiteit aan wijn. Na jaren van ervaring en onderzoek heeft Guasti Clemente de beste gebieden op de heuvels rond Nizza Monferrato.

Piemonte

Piemont ligt in het noordwesten van Italië, met Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het westen. De kust van de Middelandse Zee is ongeveer anderhalf uur rijden met zijn mooie vissersplaatsen. Het is een streek van kastelen, wijngoederen en idyllische heuvels verstopt in de mist. De Alpen waken over deze mooie wijnstreek en de naam van de regio maakt daar ook een refenrentie naar, Piemonte betekent aan de voet van de berg.

Piemonte wordt vaak de Bourgogne van Italië genoemd omdat het beroemd is voor zijn boutique wijnen en uitmuntende gastronomie. De witte truffel vindt ook zijn oorsprong in Piemonte. Daarom heeft de regio een sterke aantrekking op liefhebbers vanuit de hele wereld van goede wijn en goed eten.

Wijnmaken in Piemonte is bijzonder ambachtelijk. De productie is heel laag, in heb bijzonder voor de topwijnen en de meeste bedrijven zijn nog steeds familiebedrijven. De wijngaarden zijn meestal vrij klein en keurig onderhouden. Hele dorpen leven alleen van de wijnproductie en wijn is een integraal onderdeel van het leven in deze dorpen. De oogsfeesten in Piemonte zijn vergelijkbaar met het carneval en vrijwel iedereen neemt deel aan de lokale festiviteiten. De wijndorpen Alba en Asti zijn wel de bekendste dorpen en zijn een goede uitvalsbasis om de bedrijven te bezoeken en om de omgeving te leren kennen.

De regio Piemonte maakt bij volume meer DOC/G wijnen dan welke Italiaanse regio dan ook waarbij ongeveer 84% van de wijn in deze categorie valt. De streek kent geen Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificatie, dit in tegenstelling met Toscane waar de IGT wijnbedrijven of super Tuscans een substantieel deel uitmaken van de totale productie daar.

Een aantal varietal wijnen uit de regio Piemonte hebben zowel de druif als de stap op het label. Sommige DOC wijnen zoals Barbera d'Alba, Barbera d'Asti of Dolcetta die Dogliani worden louter van Barbera en Dolcetta gemaakt

Nebbiolo

Nebbiolo (Italiaans) of Nebieul (Piemontees dialect) is een Italiaanse rode druif die je hoofdzakelijk in regio Piemonte vindt en daar veelal als varietal wordt verwerkt. Het is de druif voor twee bekende wijnen: de barolo en de barbaresco. Men gaat ervan uit dat de naam nebbiolo komt van het italiaanse woord nebbia wat mist betekend. Gedurende de oogst, meestal eind oktober is er vaak een dikke hardnekkige mist in de streek waar veel van de nebbiolo is aangeplant. Andere verklaringen komen van de fluweel witte laag die op de druif wordt gevormd wanneer de druiven rijp zijn. Als laatste is er nog de verklaring dat het komt van het italiaanse woord nobile, nobel dus. 

Nebbiolo geeft licht gekleurde wijnen die als ze jong zijn rijk aan tannines zijn met daarbij geuren van viool en roos. Naarmate ze ouder worden gaat de kleur naar de karakteristieke steen oranje aan de rand van het glas waarbij de smaken en geuren evolueren richting viool, teer, wilde kruiden, kersen, framboos en uiteindelijk zullen de volledig uitgerijpte nebbiolo's smaken krijgen als tabak en pruim. Wijnen gemaakt van nebbiolo hebben soms jaren van rijping nodig om een goede balans te ontwikkelen tussen de tannines en de overige smaken.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel