Guasti Clemente, Gavi DOCG, 2014, Piemonte

€12,50

Prijs per 6 flessen
€75,00
Artikelnummer
1140314
Land
ItaliëGuasti Clemente, Gavi DOCG, 2014, Piemonte

De wijngaarden voor deze wijn liggen bij Gavi Ligure op een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel. De grond bestaat hoofdzakelijk uit kalk en klei. De druiven worden tussen begin en midden september met de hand geplukt. 

De druiven worden direct na de pluk gekoeld voordat ze onder matige druk worden geperst. De fermentatie gaat geleidelijk en de flessen worden onder koele omstandigheden gevuld. De wijn is niet bewaard in houten vaten, alleen maar in roestvrij staal om de eigenschappen van de druiven zoveel mogelijk te bewaren. Voor de afvulling vindt een lichte filtratie plaats.

Type Droog
Producent Azienda Vitivinicola Guasti Clemente
Jaargang 2015
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,5%
Regio Piemonte
Druif Cortese
Kleur Licht goud geel
Afsluiting Kurk
Geur

Mooi fris en elegant in de neus met veel fruit

Smaak

Mooi droog en lichtvoetig , heerlijk fris en harmonieus. Serveertemperatuur 8-100C.

Lekker bij

Ideale wijn als aperitief, daarnaast past deze wijn heel goed bij de meeste soorten vis en warme en koude voorgerechten.

Azienda Vitivinicola Guasti Clemente

Clemente Guasti heeft het bedrijf in 1946 opgericht. Hij ging hiermee voort op de tradities van zijn familie met het maken van wijn. Hij was een grote vernieuwer in kwaliteit van zijn wijn en al in de vijfitger jaren was hij bezig met het selecteren van druiven bij de 20 beste producenten in de Nizza Monferrato streek. Mede hierdoor is hij gekomen met een "bedrijfs cru" voor de barbera een revolutionair idee in de die tijd. Tegenwoordig heeft het bedrijf vier verschillende wijngaarden met in totaal 40 hectare waarvan zo'n 29 hectare is aangeplant om alleen druiven te telen die optimaal kunnen groeien. In het centrum van Nizza, de plek voor de mooiste barbera's, heeft het bedrijf zijn kelders. Grote eiken vaten voor de opvoeding van maximaal 1200 hectoliter wijn.

Na de dood van Guasti Clemente zijn zijn zoons, Andrea en Alssandro, samen verder gegaan op dezelfde weg. Nooit een compromis sluiten over de kwaliteit, waardoor het bedrijf een belangrijke producent blijft zowel nationaal als internationaal. 

Klimaat en terrein zijn de belangrijkste omgevingsvariabelen bij de kwaliteit van druiven en het karakteristieke van deze druiven. De eerste factor is nagenoeg constant voor de hele regio, terwijl de tweede grote verschillen laat zien. Hierdoor kan het voorkomen dat terreinen in een gebied grote verschillen kunnen hebben voor wat betreft soort, samenstelling en bezonning. Hierdoor onstaan de zogenaamde "microklimaten" en geven deze de mogelijkheid voor een grote diversiteit aan wijn. Na jaren van ervaring en onderzoek heeft Guasti Clemente de beste gebieden op de heuvels rond Nizza Monferrato.

Piemonte

Piemont ligt in het noordwesten van Italië, met Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het westen. De kust van de Middelandse Zee is ongeveer anderhalf uur rijden met zijn mooie vissersplaatsen. Het is een streek van kastelen, wijngoederen en idyllische heuvels verstopt in de mist. De Alpen waken over deze mooie wijnstreek en de naam van de regio maakt daar ook een refenrentie naar, Piemonte betekent aan de voet van de berg.

Piemonte wordt vaak de Bourgogne van Italië genoemd omdat het beroemd is voor zijn boutique wijnen en uitmuntende gastronomie. De witte truffel vindt ook zijn oorsprong in Piemonte. Daarom heeft de regio een sterke aantrekking op liefhebbers vanuit de hele wereld van goede wijn en goed eten.

Wijnmaken in Piemonte is bijzonder ambachtelijk. De productie is heel laag, in heb bijzonder voor de topwijnen en de meeste bedrijven zijn nog steeds familiebedrijven. De wijngaarden zijn meestal vrij klein en keurig onderhouden. Hele dorpen leven alleen van de wijnproductie en wijn is een integraal onderdeel van het leven in deze dorpen. De oogsfeesten in Piemonte zijn vergelijkbaar met het carneval en vrijwel iedereen neemt deel aan de lokale festiviteiten. De wijndorpen Alba en Asti zijn wel de bekendste dorpen en zijn een goede uitvalsbasis om de bedrijven te bezoeken en om de omgeving te leren kennen.

De regio Piemonte maakt bij volume meer DOC/G wijnen dan welke Italiaanse regio dan ook waarbij ongeveer 84% van de wijn in deze categorie valt. De streek kent geen Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificatie, dit in tegenstelling met Toscane waar de IGT wijnbedrijven of super Tuscans een substantieel deel uitmaken van de totale productie daar.

Een aantal varietal wijnen uit de regio Piemonte hebben zowel de druif als de stap op het label. Sommige DOC wijnen zoals Barbera d'Alba, Barbera d'Asti of Dolcetta die Dogliani worden louter van Barbera en Dolcetta gemaakt

Cortese

Cortese is een witte Italiaanse druif welke voornamelijk groeit in het zuidwesten van Piemonte en dan met name in de provincies Alessandria en Asti. Het is de primaire druif van de Denominazione di origine controlallata (DOC) wijn Cortese dell'Alto Monferrato  en van de Denominazione di origine controlallata e Garantita (DOCG) wijnen Cortese di Gavi (danwel Gavi) of Gavi di Gavi, waarvan de wijngaarden allemaal moeten liggen binnen de gemeenschap van Gavi. Cortese heeft een lange historie in de Italiaanse wijnbouw en de eerste documenten waarin deze druif wordt genoemd als aangeplant in Piemonte komt uit 1659. De matige zuurgraad en zijn licht smaken van hoofdzakelijk citrus maken wijn van de deze druif zeer geschikt als aperitief en bij vis.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel