Guasti Clemente, Barbera d'Asti DOCG, Desideria, 2011, Piemonte

€11,95

Prijs per 6 flessen
€71,70
Artikelnummer
1140411
Land
Italië
Onderscheiding
OnderscheidingGuasti Clemente, Barbera d'Asti DOCG, Desideria, 2011, Piemonte

De wijngaarden voor deze wijn liggen rond Nizza Monferrato op een hoogte van 200 tot 250 meter boven zeeniveau. De grond bestaat hoofdzakelijk uit kalk en klei. De druiven worden met de hand geoogst meestal van eind september tot begin oktober. 

De druiven worden volledig ontsteelt voor ze worden geperst. De inweking met de schillen duurt ongeveer 8 tot 10 dagen. Hierna volgt de vergisting gedurende 2 tot 2 weken. Na de malolactische vergisting wordt de wijn in roestvrij staal opgeslagen. Vlak voor de botteling wordt de wijn gefilterd. 

Type Droog
Producent Azienda Vitivinicola Guasti Clemente
Jaargang 2011
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Onderscheiding Gambero Rosso 2013: 2 glaasjes
Regio Piemonte
Druif Barbera
Kleur Helder donker rood
Afsluiting Kurk
Geur

Een mooie volle wijn neus

Smaak

Mooi droog vol van smaak. Goede structuur. Geschikt om nog enige tijd te bewaren. Serveren op 18-20oC

Azienda Vitivinicola Guasti Clemente

Clemente Guasti heeft het bedrijf in 1946 opgericht. Hij ging hiermee voort op de tradities van zijn familie met het maken van wijn. Hij was een grote vernieuwer in kwaliteit van zijn wijn en al in de vijfitger jaren was hij bezig met het selecteren van druiven bij de 20 beste producenten in de Nizza Monferrato streek. Mede hierdoor is hij gekomen met een "bedrijfs cru" voor de barbera een revolutionair idee in de die tijd. Tegenwoordig heeft het bedrijf vier verschillende wijngaarden met in totaal 40 hectare waarvan zo'n 29 hectare is aangeplant om alleen druiven te telen die optimaal kunnen groeien. In het centrum van Nizza, de plek voor de mooiste barbera's, heeft het bedrijf zijn kelders. Grote eiken vaten voor de opvoeding van maximaal 1200 hectoliter wijn.

Na de dood van Guasti Clemente zijn zijn zoons, Andrea en Alssandro, samen verder gegaan op dezelfde weg. Nooit een compromis sluiten over de kwaliteit, waardoor het bedrijf een belangrijke producent blijft zowel nationaal als internationaal. 

Klimaat en terrein zijn de belangrijkste omgevingsvariabelen bij de kwaliteit van druiven en het karakteristieke van deze druiven. De eerste factor is nagenoeg constant voor de hele regio, terwijl de tweede grote verschillen laat zien. Hierdoor kan het voorkomen dat terreinen in een gebied grote verschillen kunnen hebben voor wat betreft soort, samenstelling en bezonning. Hierdoor onstaan de zogenaamde "microklimaten" en geven deze de mogelijkheid voor een grote diversiteit aan wijn. Na jaren van ervaring en onderzoek heeft Guasti Clemente de beste gebieden op de heuvels rond Nizza Monferrato.

Piemonte

Piemont ligt in het noordwesten van Italië, met Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het westen. De kust van de Middelandse Zee is ongeveer anderhalf uur rijden met zijn mooie vissersplaatsen. Het is een streek van kastelen, wijngoederen en idyllische heuvels verstopt in de mist. De Alpen waken over deze mooie wijnstreek en de naam van de regio maakt daar ook een refenrentie naar, Piemonte betekent aan de voet van de berg.

Piemonte wordt vaak de Bourgogne van Italië genoemd omdat het beroemd is voor zijn boutique wijnen en uitmuntende gastronomie. De witte truffel vindt ook zijn oorsprong in Piemonte. Daarom heeft de regio een sterke aantrekking op liefhebbers vanuit de hele wereld van goede wijn en goed eten.

Wijnmaken in Piemonte is bijzonder ambachtelijk. De productie is heel laag, in heb bijzonder voor de topwijnen en de meeste bedrijven zijn nog steeds familiebedrijven. De wijngaarden zijn meestal vrij klein en keurig onderhouden. Hele dorpen leven alleen van de wijnproductie en wijn is een integraal onderdeel van het leven in deze dorpen. De oogsfeesten in Piemonte zijn vergelijkbaar met het carneval en vrijwel iedereen neemt deel aan de lokale festiviteiten. De wijndorpen Alba en Asti zijn wel de bekendste dorpen en zijn een goede uitvalsbasis om de bedrijven te bezoeken en om de omgeving te leren kennen.

De regio Piemonte maakt bij volume meer DOC/G wijnen dan welke Italiaanse regio dan ook waarbij ongeveer 84% van de wijn in deze categorie valt. De streek kent geen Indicazione Geografica Tipica (IGT) classificatie, dit in tegenstelling met Toscane waar de IGT wijnbedrijven of super Tuscans een substantieel deel uitmaken van de totale productie daar.

Een aantal varietal wijnen uit de regio Piemonte hebben zowel de druif als de stap op het label. Sommige DOC wijnen zoals Barbera d'Alba, Barbera d'Asti of Dolcetta die Dogliani worden louter van Barbera en Dolcetta gemaakt

Barbera

Barbera is de op een na meest aangeplante rode druif in Italië en de meest aangeplante druif in Piemonte waar het ongeveer 35% van de totale aanplant voor haar rekening neemt. In Italië is barbera vrouwelijk ("la" barbera). De plant geeft goede opbrengsten met wijn die dieprood zijn, met weinig tannine en een behoorlijke zuurgraad. De druif komt van origine uit de Monferrato streek en wordt nu over de hele streek gebruikt voor de Piemonte DOC, maar je vindt de druif toch het meeste in de zuidoostelijke provincies Asti en Alessandria waar de druif het beste tot uiting komt in de Barbera de Monferrato en de Barbera d'Asti. De laatste twee streken hebben de DOC nominatie sinds 1970. De wijnen die gemaakt zijn van barbera komen in zeer verschillende stijlen. Het loopt uiteen van de jonge DOC Piedmont wijnen en de frisse iets petillant versies voor voornamelijk voor de lokale markt. Aan andere kant zijn daar de bekende denominaties van barbera del Montferrato en barbera d'Asto zowel normaal als superiore. De normale versies vereisen geen opvoeding in houten vaten terwijl de supereriore minimaal 12 maanden verplichte opvoeding heeft, waarvan minimaal 6 maanden in grote vaten of in kleine franse vaten. Daarnaast heeft de superiore ook een hoger percentage alcohol. Binnen deze denominaties zijn een heel aantal sub denominaties met ieder nog weer striktere regels.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel