Etienne Boileau, Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2014

€19,15

Prijs per 6 flessen
€114,90
Artikelnummer
3220214
Land
FrankrijkEtienne Boileau, Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2014

Deze wijn wordt voor 80% in rvs tanks vergist en 20% in eiken vaten, waar van 25% ieder jaar wordt vernieuwd. De vergisting vindt plaats met geselecteerde gisten met een stricte temperatuur controle. De malolactische vergisting wordt strict in de hand gehouden. 80% van de wijn wordt verder opgevoed in rvs en de rest wederom in eiken vaten. Een beperkte koude behandeling vindt plaats om de depositie van wijnsteen te minimaliseren.

Type Droog
Producent Etiennne Boileau
Jaargang 2014
Land Frankrijk
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Regio Chablis
Druif Chardonnay
Kleur Bleek geel
Afsluiting Kurk
Lekker bij Bewaarwijn. Ideaal bij vis geserveerd in sauzen, rivierkreeft, kreeft, witvlees, geitenkaas en schapenkaas.
Geur Rijk, met een bouquet van perziken, abrikozen en witte bloemen. Duidelijk mooi gerijpte druiven.
Smaak Vol, rond en harmonieus, iets vettig, fris en mineralig. Complex en elegant, met een lange afdronk.

Domaine du Etienne Boileau

Domaine du Etienne Boileau ligt in het kleine stadje Chablis in de meest noordelijke wijnstreek van de Bourgogne in Frankrijk. De overtuiging dat de traditie in combinatie met terroir en klimaat essentieel zijn voor het maken van een goede wijn, wordt de wijnbouw op het domein gedomineerd door de overtuiging dat een wijnboer de natuurlijke omgeving waar zijn druiven worden groeien direct worden weerspiegeld in het glas. Etienne Bolieau geeft hoog op van de Kimmeridge kleigrond van de heuvelachtige hellingen in de Serein Vallei - een basis van klei grond die dateert uit het jurassic ruim 180 miljoen jaar geleden, met daarnaast een bepaald bodemtype bekend als argilo-calcaire (een compositie van kalksteen, klei en fossiele oesterschelpen). Dit samenspel geeft mede de wijnen hun karakter en structuur.

Bezoek het domein op Domaine du Chardonnay

In 1987, hebben drie telers hun krachten gebundeld om een groter domein, Domaine du Chardonnay, te creëren. Dit domein heeft een betere inzet van mankracht en een indrukwekkende collectie van wijngaarden. Etienne Boileau, de algemene directeur van het domein en de manager van zowel het werk in de kelder en de verkoop, werkt zij aan zij met partners William Nahan en Christian Simon, die toezicht houden op alle werkzaamheden in de 37 hectare wijngaarden. Iedere oogst wordt gevinifieerd en gerijpt in hun kelders in Chablis. Met de grootste zorg wordt iedere fase van oogst tot het bottelen gevolgd. Onlangs is een nieuwe bottellijn geïnstalleerd als de finishing touch aan hun inzet voor kwalitatief hoogwaardige wijnbereiding en bottelen. Samen hebben ze 9 hectare van Petit Chablis, 18,5 hectare van Chablis, en 9 hectare in Chablis Premier Cru wijngaarden, met inbegrip van Montmains, Montée de Tonnerre, Vaugiraut, Vosgros, Vaillons en Mont de Milieu, met een totale jaarlijkse productie van ongeveer 30.000 dozen. Alle wijnen zijn gevinifieerd in roestvrij stalen tanks, en bij paar van de Premier Cru's vindt een gedeelte van de opvoeding een korte periode plaats in eiken vaten. Filtratie is minimaal en wordt meestal bereikt door middel van low-impact koude verwerking.

Chablis

Officieel gezien valt Chablis onder Bourgogne, maar deze appellation het ligt relatief ver verwijderd van deze streek, namelijk ten noord oosten van Bourgogne, in de buurt van Champagne. De druiven die in dit relatief koude onderdeel aangeplant staan, zijn de typische Bourgogne druiven, namelijk een beetje Pinot Noir maar voornamelijk: Chardonnay. De grondsamenstelling is uniek. De wijnstokken staan geworteld in een ondergrond van kalk en kimmeridge klei. Miljoenen jaren geleden was de streek een oceaan, en toen deze indroogde, zorgden de miljoenen diertjes voor de fossielen en kalkrijke facetten in de grond.

De hoeveelheid kalk in de grond bepaald de classificatie. De Grand Cru’s hebben rondom het stadje Chablis de beste grond samenstelling. Daarnaast zijn er 17 Premier Cru’s, wijngaarden met goede omstandigheden. Hier komen wijnen met grote concentratie en mineraliteit vandaan, die soms in de buurt komen van de Grand Cru’s. Daarnaast is er nog de algemene Chablis en de Petit Chablis

Alle Chablis wijnen hebben een geheel eigen karakter. Ze zijn mineralig, met een behoorlijke zuurgraad en een geweldige lengte. Het zijn witte wijnen bij uitstek om te bewaren. 

Chardonnay

Het is moeilijk te voor te stellen dat tot ongeveer 30 jaar geleden, dit zeer populaire ras verborgen was achter een gordijn van geografische namen als Chablis en Puligny-Montrachet. Nu uitgeplant over de hele wereld en gebotteld onder zijn eigen naam heeft chardonnay een branding niveau bereikt wat geen enkele druif zo is gelukt. Verrassend, want wat krijg je als je chardonnay koopt. Sterke verschillen van land tot land en het land, zelfs binnen één land, afhankelijk van het klimaat, waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Van vers, fris en mineralig met appel en citroen tonen tot aan rijke en boterachtige wijnen met tropische vruchten boventonen, Chardonnay heeft het hele gamma. In de Bourgogne is chardonnay de bron van de gewaardeerde wijnen van Chablis, Corton-Charlemagne, Macon, Meursault en u Montrachet. Het is ook deels het fundament van uitzonderlijke Champagne, waar het wordt gemengd met pinot noir en pinot meunier in de blanc de blancs met alleen maar chardonnay. De druif is nu heel populair in Californië, en wint aan populariteit in Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel