Domaine de Montbourgeau, l'Etoile, Jura, Vin de Paille l'Etoile, 375ml, 2009

€30,56

Prijs per 6 flessen
€183,36
Artikelnummer
3050109
Land
FrankrijkDomaine de Montbourgeau, l'Etoile, Jura, Vin de Paille l'Etoile, 2009

Opbrengst

Voor het maken van 20 liter Vin de Paille is ongeveer 130kg druiven nodig. Domaine de Montboureau produceert in goede jaren tussen de 5 en 6hl Vin de Paille per jaar. 

Wijnmaken

Al tijdens de oogst worden de trossen geselecteerd voor de vin de paille. Het gaat dan om gezonde, ruime clusters waar geen enkele verkeuring op te zien is. Deze trossen worden op een goed geventileerder zolder opgehangen. Zij hangen daar tot kerstmis en begin januari, waardoor de druiven zullen uitdrogen en dus de suiker concentratie enorm zal toenemen.

Na het bereiken van de gewenste indroging hebben de druiven circa 340 gram suiker per liter. De druiven worden nu langzaam fefermenteerd tot circa 14% alcohol. Op dat moment is er nog tussen de 100 en 120 gram restsuiker over. Hierna wordt de wijn 3 tot 4 jaar verder opgevoed in eiken vaten.

Type Zoet
Producent Domaine de Montbourgeau
Jaargang 2009
Land Frankrijk
Inhoud fles 375ml
Alc. percentage 14,5%
Regio Jura
Druif Poulsard, Savagnin, Chardonnay
Kleur Donker goudgeel
Geur Intense neus met aroma's van gekonfijt fruit, vijgen, geroosterde noten en lichte karamel toetsen.
Smaak Zoete aanzet maar mooi ondersteund door de zuren. Smaken van gekonfijt fruit.
Afsluiting Kurk
Lekker bij Vin de paille is te sterk om bij het hoofdgerecht gedronken te worden. Deze is bedoeld als aperitief en voor bij het nagerecht. De wijn gaat goed samen met noten- of blauwschimmel kaas, (appel)taart, en chocola(desserts).

Domaine de Montbourgeau

L’Etoile is de naam van deze mooie kleine stad, die in 1937 het AOC predicaat heeft. De oorsprong komt van de vijf heuvels die als takken van een ster rond het dorp liggen en de wijngaarde vormen. Het kan ook komen van de pentacrines deze sterren liggen overal in de wijngaarden. Het wijndorp exploiteert zo'n vijfenzeventig hectare en hebben nog steeds de mogelijkheid van uitbreiding van de wijngaarden.

Montbourgeau is het verhaal van een familie landgoed, waarop, voor bijna een eeuw, elke generatie zijn passie uitdrukt voor de wijnstok en de wijn. L’Etoile is een van de drie juwelen van Jura AOC, het domaine Montbourgeau is een wijngoed in L’Etoile sinds 1920.

In 1920 is Victor Gros eigenaar geworden van Montbourgeau waarop hij de wijngaard heeft gesticht en startte met de verkoop. In 1956 neemt Jean Gros het bedrijf over van zijn vader. Het creëert de wijnmakerij en zal de wijngaard uit breiden. In 1986 gaat zijn dochter Nicole verder. Zij moderniseert de kelders en verbeterd de wijngaard. Hiermee zijn zij in staat zijn een uitstekende vin jaune te maken.

Montbourgeau is een boerderij van acht hectare beplant met chardonnay, savagnin, en een beetje trousseau en poulsard. Een mooi domein op de flanken van de  Montangis.

Op het domein is het werk georganiseerd rond wijnstok, marketing, wijn maken en wijn rijping. De filosofie van het werk is het respect voor het land, samen met een meer een grotere rol van kruiden op het land in de glooiende heuvels, en respect voor de bescherming van de wijnstok, op elk perceel worden fungiciden zo veel mogelijk beperkt. Het is ook het respect voor de wijn; de handmatige oogst onthult de expressie van elk terroir, natuurlijke en traditionele vinificatie geven verdere subtiliteit. Alle wijnen rijpen in eiken vaten in de kelders.

Chardonnay

Het is moeilijk te voor te stellen dat tot ongeveer 30 jaar geleden, dit zeer populaire ras verborgen was achter een gordijn van geografische namen als Chablis en Puligny-Montrachet. Nu uitgeplant over de hele wereld en gebotteld onder zijn eigen naam heeft chardonnay een branding niveau bereikt wat geen enkele druif zo is gelukt. Verrassend, want wat krijg je als je chardonnay koopt. Sterke verschillen van land tot land en het land, zelfs binnen één land, afhankelijk van het klimaat, waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Van vers, fris en mineralig met appel en citroen tonen tot aan rijke en boterachtige wijnen met tropische vruchten boventonen, Chardonnay heeft het hele gamma. In de Bourgogne is chardonnay de bron van de gewaardeerde wijnen van Chablis, Corton-Charlemagne, Macon, Meursault en u Montrachet. Het is ook deels het fundament van uitzonderlijke Champagne, waar het wordt gemengd met pinot noir en pinot meunier in de blanc de blancs met alleen maar chardonnay. De druif is nu heel populair in Californië, en wint aan populariteit in Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel