Domaine de Montbourgeau, l'Etoile, Jura, Macvin du Jura, NV

€24,05

Prijs per 6 flessen
€144,30
Artikelnummer
3050299
Land
FrankrijkDomaine de Montbourgeau, l'Etoile, Jura, Macvin du Jura

Macvin du Jura is een likeurwijn, meestal gemaakt van alle vijf de druivensoorten die in de Jura voorkomen. De Poulsard, Trousseau, Savagnin, Pinot Noir en Chardonnay.

De wijn  wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Marc is een eau de vie (alcohol) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc rijpt minstens 18 maanden op eiken houten vaten.

Na minimaal 18 maanden mag de marc gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout rijping van minimaal 12 maanden ondergaat, waardoor de witte Macvin zijn ambergele kleur krijgt. 

Type Bijna droog
Producent Domaine de Montbourgeau
Land Frankrijk
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 17,0%
Regio Jura
Druif Poulsard, Chardonnay
Kleur Licht goud geel
Geur Aroma´s van geconfijt fruit, sinaasappel, vanille en noot
Smaak Een zachte, zoete aanzet met een frisse kweepeer, gekonfijt fruit, pruimen en een aangename lichte oxidatieve smaak in de afdronk.
Afsluiting Kurk
Lekker bij Als aperitief geserveerd op een temperatuur 8-10 ° C, bij meloen of ham taart. Als dessert bij caramel ijs, chocolade perentaart, of kaas

Domaine de Montbourgeau

L’Etoile is de naam van deze mooie kleine stad, die in 1937 het AOC predicaat heeft. De oorsprong komt van de vijf heuvels die als takken van een ster rond het dorp liggen en de wijngaarde vormen. Het kan ook komen van de pentacrines deze sterren liggen overal in de wijngaarden. Het wijndorp exploiteert zo'n vijfenzeventig hectare en hebben nog steeds de mogelijkheid van uitbreiding van de wijngaarden.

Montbourgeau is het verhaal van een familie landgoed, waarop, voor bijna een eeuw, elke generatie zijn passie uitdrukt voor de wijnstok en de wijn. L’Etoile is een van de drie juwelen van Jura AOC, het domaine Montbourgeau is een wijngoed in L’Etoile sinds 1920.

In 1920 is Victor Gros eigenaar geworden van Montbourgeau waarop hij de wijngaard heeft gesticht en startte met de verkoop. In 1956 neemt Jean Gros het bedrijf over van zijn vader. Het creëert de wijnmakerij en zal de wijngaard uit breiden. In 1986 gaat zijn dochter Nicole verder. Zij moderniseert de kelders en verbeterd de wijngaard. Hiermee zijn zij in staat zijn een uitstekende vin jaune te maken.

Montbourgeau is een boerderij van acht hectare beplant met chardonnay, savagnin, en een beetje trousseau en poulsard. Een mooi domein op de flanken van de  Montangis.

Op het domein is het werk georganiseerd rond wijnstok, marketing, wijn maken en wijn rijping. De filosofie van het werk is het respect voor het land, samen met een meer een grotere rol van kruiden op het land in de glooiende heuvels, en respect voor de bescherming van de wijnstok, op elk perceel worden fungiciden zo veel mogelijk beperkt. Het is ook het respect voor de wijn; de handmatige oogst onthult de expressie van elk terroir, natuurlijke en traditionele vinificatie geven verdere subtiliteit. Alle wijnen rijpen in eiken vaten in de kelders.

Chardonnay

Het is moeilijk te voor te stellen dat tot ongeveer 30 jaar geleden, dit zeer populaire ras verborgen was achter een gordijn van geografische namen als Chablis en Puligny-Montrachet. Nu uitgeplant over de hele wereld en gebotteld onder zijn eigen naam heeft chardonnay een branding niveau bereikt wat geen enkele druif zo is gelukt. Verrassend, want wat krijg je als je chardonnay koopt. Sterke verschillen van land tot land en het land, zelfs binnen één land, afhankelijk van het klimaat, waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Van vers, fris en mineralig met appel en citroen tonen tot aan rijke en boterachtige wijnen met tropische vruchten boventonen, Chardonnay heeft het hele gamma. In de Bourgogne is chardonnay de bron van de gewaardeerde wijnen van Chablis, Corton-Charlemagne, Macon, Meursault en u Montrachet. Het is ook deels het fundament van uitzonderlijke Champagne, waar het wordt gemengd met pinot noir en pinot meunier in de blanc de blancs met alleen maar chardonnay. De druif is nu heel populair in Californië, en wint aan populariteit in Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel