Domaine Chiroulet, Floc de Gascogne Rouge

€10,80

Prijs per 6 flessen
€64,80
Artikelnummer
2011299
Land
FrankrijkDomaine Chiroulet, Floc de Gascogne Rouge

De AOC Floc de Gascogne is pas sinds 1990 van kracht. De wijn, die meestal als aperitef wordt ingezet, is gemaakt door het samenvoegen van twee derde vers druivenap en één derde armagnac. Beide moeten komen uit dezelfde wijngaard. Er vindt geen fermenatatie plaats. Nadat het druivensap is versterkt tot circa 16 tot 18% alcohol wordt de floc 10 maanden opgeslagen en pas als deze dan door een jury van de appelatie is goedgekeurd mag de floc worden verkocht.

Type Zoet
Producent Domaine Chiroulet
Land Frankrijk
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 17,0%
Regio Gascogne
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Kleur Helder donker rood
Afsluiting Schroefdop
Geur

Open en uitnodigend, heel vlezig, rood fruit met name kersen, zure kersen in brandewijn.

Smaak

Vol rood fruit, zoet

Lekker bij

Perfect als aperitief of in de keuken om ganzenlever met rozijnen te maken of bij een fôret noire taart.

Domaine Chiroulet

Na 150 jaar en zes generaties werk in het veld neemt Philippe Fezas in 1993, landbouwkundig ingenieur en oenoloog, het bedrijf over. Domaine Chiroulet, gelegen op de hoogste heuvels van de Gascogne, in het noorden van het departement Gers, ligt op het zuiden, winderig, ideaal voor de oogst van rijpe en gezonde druiven.

Een wijngaard van 45 hectare, Domaine Chiroulet is een van de weinige Franse bedrijven waar wijn van aperitief tot digestief wordt geproduceerd. Als aperitief genieten van een gekoelde Floc de Gascogne of de zoete witte wijn "Soleil d’automne". Tijdens de maaltijd gaan de droge witte en rode wijnen perfect samen met voor- en hoofdgerechten. 

In de Gascogne, waar deze wijn vandaan komt, wordt voornamelijk witte wijn gemaakt. Domaine Chiroulet maakt een van de weinige rode: een heerlijk sappig exemplaar, die niet alleen geografisch maar ook qua smaak het midden houdt tussen Bordeaux en Madiran: Een rijpe blend van Merlot, Cabernet Franc en Tannat. Vol, zacht, soepel en rijk - en ook het prachtig subtiele houtgebruik valt op.

Bij de wijnen staat de Brichot-reeks voor toegankelijke huiswijn, zonder aan karakter te verliezen. Philippe Fezas is specialist in het gebruik maken van barriques voor de opvoeding van de wijn en wordt gerekend tot de beste producenten van de regio.

Gascogne

In het zuidwesten van Frankrijk, pakweg tussen Bordeaux en de Pyreneeën, strekken de wijngaarden van de Gascogne zich uit over het heuvelige landschap. Als wijngebied is deze streek niet heel bekend, omdat de voornamelijk witte druiven voor het grootste deel worden gebruikt voor de productie van Armagnac en Bas-Armagnac. Daarnaast zijn er een aantal zeer groot opgezette wijnfabrieken gehuisvest die op grote schaal witte bulkwijn maken van dezelfde druiven (met name Ugni Blanc en Colombard) die voor Armagnac worden gebruikt - vanwege het hoge rendement per hectare dat deze druivenrassen kunnen geven. Mede daardoor is er (nog) geen AOC, maar worden de wijnen als landwijn (IGP Côtes de Gascogne) op de markt gebracht.

Cabernet Franc

Cabernet Sauvigon

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel