Conte d'Attimis-Maniago, Verduzzo Friulano, DOC Friuli Colli Orientali, 2015, Tore delle Signore

€16,85

Prijs per 6 flessen
€101,10
Artikelnummer
1840615
Land
ItaliëConte d'Attimis-Maniago, Verduzzo Friulano, DOC Friuli Colli Orientali, 2015, Tore delle Signore

Regio Friuli
Type Zoet
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2015
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,0%
Druif Verduzzo Friulano
Lekker bij

Dit is veel meer dan een dessertwijn. Het is ideaal met hors d'oeuvres zoals foie gras, Gorgonzola kaas, gekruide Montasio kaas en Parmezaanschaafsel. Deze wijn is de perfecte begeleiding van gedroogd fruit of koekjes om een maaltijd af te sluiten. Ook uitstekend op zichzelf, geserveerd op een temperatuur van 10-12 ° C

Kleur Goudgeel
Afsluiting Kurk

Verduzzo Friulano

De verduzzo friulano vindt je hoofdzakelijk in Friuli in het noordoosten van Italië en dan het meest in de meer oostelijke provincie  Udine, maar ook in Piave net over de grens in Veneto. Het areaal gaat langzaam achteruit, in 2000 was er nog 1658 hectare. Varietals van deze druif kunnen zowel droog als zoet zijn en een heel enkele keer mouserend. Deze wijn worden gemaakt in de DOC's Lison-Pramaggiore, Colli Orientali de Friuli, Friuli Annia, Friuli Aquiliea, Friuli Grave, Friule Isonzo, Friule Latisana en Piave. Vroeger is ook de naam ramandolo, naar de Ramondolo heuvels, gebruikt voor een soort zoete wijn, maar na instelling van de DOCG mag alleen nog maar de naam verduzzo friulano gebruikt worden. 

De belangrijkste gebieden zijn Grave en Colli Orientali. De verduzzo uit Colli Orientali is verreweg de beste omdat hier de aanplant zongericht op heuvels is. Er is wat aanplant in Collio, maar daar is de wijn dan geklassificeerd als vino da tavola.

De varietal zijn in het algemeen krachtig en fris. Ze varieren van droog tot redelijk zoet. Met name de zoetere varianten, gemaakt van laat geoogste druiven of gedeeltelijk ingedroogde druiven, zijn redelijk succesvol. Ze hebben allemaal iets van tanine en een lichte kruidigheid, danwel iets van cederhout. Dit gaat heel goed samen met de honingachtige smaken. Deze laatste worden sterker naarmate de wijn ouder is. De wijn kan prima ouderen en de honig tonen worden door de jaren heen alleen maar duidelijker.   

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel