Conte d'Attimis-Maniago, Schioppettino, DOC Friuli Colli Orientali, 2015

€19,26

Prijs per 6 flessen
€115,56
Artikelnummer
1840815
Land
ItaliëConte d'Attimis-Maniago, Schioppettino, DOC Friuli Colli Orientali, 2015

Type Droog
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2015
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Regio Friuli
Druif Schioppettino
Kleur Helder donker rood
Afsluiting Natuurkurk

Schtioppettino

De eerste vermeldingen van schioppettino is waarschijnlijk onder synoniem ribolla nero in Di Rovasenda als druivensoort uit Udine in Friuli. Schioppettiono is geen mutant van de ribolla gialla zoals wel eens word beweerd. Er wordt aangenomen dat de naam komt van scoppiettio ofwel prikkelend omdat schioppettino wijn vaak iets mousserends had of de naam komt van breken omdat de druif met zijn dikke schil echt knappen in de mond. Initieel was schioppettino de naam van wijn die gemaakt was van de ribolla nera, maar tegewoordig word het gebruikt voor de wijn van de druif met dezelfde naam.

Schioppettino is gemiddeld tot laat rijp en is gevoelig voor millerandage, ongelijke grote en rijping van de druiven, en valse meeldauw. Daarnaast is de druif gevoelig voor het afsterven van delen van de trossen.

Net als de pignolo en de tazzelenghe was de schioppettino bijna verdwenen in het begin van de 20e eeuw nadat Friuli in het noordoosten van Italië was getroffen door de phylloxera. De druif is terug op het toneel sinds de jaren 70 en dan met name door de burgemeester van Perpotto en Paolo en Diana Rapuzzi uit Cialla, gelegen in de dorp Prepotto, dicht bij de Sloveense grens. In 1976 won de familie Rapuzzie de eerste Nonino Risit d'Aur onderscheiding. Deze was opgezet door de familie Nonino voor die mensen die veel moeite doen om de bijna uitgestorven lokale druivenrassen te behouden.

Paolo Rapuzzi had net zijn wijnmakerij ingericht toen hij van de oudere lokale bevolking hoorde over een verloren varieteit : pocalza of schioppettino. Daarop is hij gaan zoeken en vondt een aantal stokken van deze druif in de tuin van de burgemeester. Mede hierdoor is hij oude wijngaarden in de omgeving afgegaan voor nog meer plantmateriaal. In 1972 had hij 100 stokken illegaal geent, illegaal omdat de soort op dat moment niet was toegelaten. Pas in 1981 is de druif toegelaten en gevolgd door de DOC status in 1987.

De druif is een belangrijke basis voor de top rode wijnen in Friuli. Met deze druif worden prima wijnen gemaakt en dan met name in Colli Orientali del Friule en Friuli Isozo DOC. Een blend met de refosco dal penduncolo rosso is toegestaan. De wijnen zijn diep donker rood, geparfumeerd en peperig met smaken van wild fruit, stevige en elegante tannine en een mooie zuurgraad. De wijn is onderscheidend en elegant.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel