Conte d'Attimis-Maniago, Refosco, DOC Friuli Colli Orientali, 2014

€14,60

Prijs per 6 flessen
€87,60
Artikelnummer
1840514
Land
ItaliëConte d'Attimis-Maniago, Refosco, DOC Friuli Colli Orientali, 2014

De druiven komen van de heuvels rond de Sottomonte boerderij in het dorp Buttrio (Udine). De wijn is gemaakt volgens de regels van DOC Colli Orientali del Friuli (de oostelijke heuvels van Friuli). De ligging is op het zuiden. Zowel de heuvels als de basis van de heuvels bestaat uit marmer en zandsteen met een stevige klei component.

De druiven worden op een dubbel gebogen manier, cappuccina, geteeld. Dit is een methode traditioneel voor Friuli en bedoeld voor kwalitatief hoogstaand product, mede door het beperken van de groei en het reduceren van het aantal knoppen. Zo min mogelijk wordt er gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en dan alleen producten in lijn met de aanbevelingen.

De druiven worden met hand geplukt door getraind personeel in het laatste deel van september. De beste trossen worden in de wijngaard al geselecteerd en snel naar de kelder gebracht. De wijn kent een lange inweking van de most en de schillen in moderne temperatuur gecontroleerde (260C) rvs tanks, om de karakteristieken van deze druif zoveel mogelijk te behouden. Hierna wordt er geperst en de fermentatie afgemaakt. De wijn verblijft vervolgens enige tijd 'sur lies' in een tank en daarna nog enige tijd op de fles in de oude kelders van het bedrijf.

Type Droog
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2014
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,5%
Regio Friuli
Druif Refosco Dal Peduncolo Rosso
Kleur Diep donker rood
Afsluiting Kurk
Geur

Het aroma is rijk met veel fruit van wilde bessen, framboos en pruim. Dit geeft een zeer aantrekkelijk bouquet met daarnaast nog iets van drop, zoetere kruiden en wat rokerig. 

Smaak

In balans en harmonie, veel soorten fruit en beetje bessenjam en de rokerige tonen. Zachte tannines ondersteunen de de lange afdronk. De wijn is opmerkelijk fris en in combinatie met de tannines geeft de wijn bewaarpotentieel.

Lekker bij

De wijn gaat heel goed samen met voorgerechten en,  in het algemeen, met alle regionale gerechten. Ideaal bij rood vlees en bewerkt vlees zoals SanDaniele ham of gerookte Sauris ham. 

De wijn is op zijn best de eerste jaren na botteling en kan prima zes jaar of meer worden bewaard. Serveren op 180C om de complexiteit van de wijn ter ervaren.

Refosco Dal Peduncolo Rosso

De refosco dal peduncolo rosso, vrij vertaald rode steel, is de meest bekende refosco druiven, een groep van gerelateerde druiven uit het Karst Plateau aan de Italiaans/Sloveense grens. Het is niet bekend of de refosco die in deze omgeving voor het eerst wordt genoemd in 1409 de zelfde druif is of dat dit een ander lid van de refosco famillie is. De naam refosco dal penducolo rosso komt het eerst voor rond 1870 wanneer er onderscheid wordt gemaak tussen de verschillende refosco's.

Refosco dal peduncolo rosso wordt vaak verwisseld met de terrano fo teran uit Istria maar er is geen enkele relatie tussen deze twee druivensoorten. De refosco dal peduncolo rosso is een afstammeling van de marzemino. Zowel marzemino en de lagrein zijn weer afstammelingen van de teroldego, dus de refosco dal peduncolo is een soort neef/nicht van de lagrein. Daarnaast is de refosco dal peduncolo rosso één van de ouders van de corovina veronese een een grootouder van de rondinella.

De refosco dal peduncolo rosso rijpt laat. Ze is nogal gevoelig voor meeldauw en phomopsis. De trossen in niet echt gevoelig voor rot ten gevolge van de regen in de herfst. De kleine bessen hebben vaak meer phenolen dat bij bijvoorbeeld de refosco di faedis. De refosco dal peduncolo rosso wordt veel ingezet in Friuli-Venezia Giulia in Veneto in het noordwesten van Italië. Varietal wijne zijn toegelaten in ver van de DOC's in Veneto en in Friuli. De wijnen zijn donker gekleurd met smaken van pruim en soms ook amandel, ze zijn normaal medium vol maar soms redelijk hoog van zuurgraad. De belangstelling voor de refosco is gegroeid in de tachtiger jaren, waardoor er meer aandacht in de wijngaard kwam, alsmede in de wijnkelder, waardoor er een sterk verbeterde kwaliteit is bereikt. 

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel