Conte d'Attimis-Maniago, Pignolo, DOC Friuli Colli Orientali, 2008

€34,25

Prijs per 6 flessen
€205,50
Artikelnummer
1840108
Land
ItaliëConte d'Attimis-Maniago, Pignolo, DOC Friuli Colli Orientali, 2008

De heuvels van de Sottomonto Boerderij in het dorp Buttrio (Udine), met zijn prachtige landschap, geven een ideale omgeving voor het maken van wijn. Het C.D.O (Gecontroleerde gebieds bepaling) gebied is Collo Orientale del Friuli (De oostelijke heuvels van Friuli). De ligging is op het zuiden.

De heuvels en de voet van de deze heuvels bestaat uit marmer en zandsteen met daarbij veel klei. De druiven worden Guyot gesnoeid wat een veel gebruikte methode is in Friuli, optimaal voor productie van kwaliteit door het constant terugsnoeien en minder uitlopers per plant. De druiven worden zo min mogelijk gespoten met gangbare middelen die snel afbreken en worden natuurlijk louter gebruikt in overeenstemming met de regelgeving.

De druiven worden met de hand geplukt. Deze pluk begint zo in de eerste helft van oktober Tijdens de pluk worden de trossen al geslecteer. De druiven worden eerst gedroogd op matten, waarna de vinificatie kan beginnen. Eerst een lange inweking van de most en de schillen op een gecontroleerde temperatuur (28°C) om een goede structuur te krijgen. Vervolgens wordt de massa geperst en kan de alcoholische fermatie verder gaan. De verdere rijping duurt minimaal 24 tot 30 maaen en vindt eerst plaats in grote houten vaten of in franse vaten. De verdere flesrijping gaat in de ondergrondse kelders uit de 16e eeuw. De flessen blijven daar nog zeker 12 maanden voor de etikettering.

Type Droog
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2008
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 14,5%
Regio Friuli
Druif Pignolo
Kleur Diep donker rood
Afsluiting Kurk
Geur

Rijk, met veel rijp rood fruit, pruimen, bosfruit en moerbei. met daarbij een verfijnde kruidigheid. Op het einde iets van balsamico en duidelijk eucaplyptus en iets van drop.

Smaak

Krachtig en vol, mooi gebalanceerd en zacht. Een prachtige ronde rijke afdronk, typisch voor deze druif. Heerlijk fris en rijke zachte tannine. Een wijn om te bewaren. 

Lekker bij

De wijn gaat prima samen met wild en gegrild rood vlees, of als begeleider  van riijkere maaltijden zoals eendenborst in bosbessensaus fo medaillons van hert met pijnboompitten of gerijpte kaas.

Pignolo

Bijzonder druivenras. Sinds een aantal jaren weer ontdekt en ingezet in Friuli. Net als pignola komt de naam van het Italiaanse woord 'pignea' dennenappel, vanwege de vorm van de tros. De druif komt zeer waarschijnlijk oorspronkelijk van de heuvels bij Buttrio en Rosazo in Friuli, waar deze volgens de overlevering al sinds de 17eeuw in gebruik is.

Net als schioppettino en tazzelenghe was de pignolo bijna verdwenen in het begin van de 20eeuw toen de phyloxllera in Friuli alles heeft verwoest. De druif is gered in 1970 uit een wijngaard van de abdij van Rosazzo waar op wonderbaarlijke wijze een hele rij oude ongeente pignolo stond en dus de phylloxera heeft overleeft. 

De pignolo wordt nu gebruikt in zowel blends als varietals in Colli Orientali del Friuli DOC. In 2000 was er ongeveer 20ha met pignolo ingeplant.  De varietal geeft mooie zuren en stevige, zachte tannines. Veel fruit ujiteenlopend van rode bessen tot rijpe pruimen waarbij in verloop van de tijd en drop achtige smaken ontwikkelen. De wijnen zijn zeer geschikt als bewaarwijn.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel