Conte d'Attimis-Maniago, Malvasia, DOC Friuli Colli Orientali, 2013

€14,10

Prijs per 6 flessen
€84,60
Artikelnummer
1840713
Land
ItaliëConte d'Attimis-Maniago, Malvasia, DOC Friuli Colli Orientali, 2013

De malvasis istria is de belangrijkste druif uit de malvasia familie. Ze heeft dit te danken aan de hoge kwaliteit van de wijnen die van deze druiven worden gemaakt. De druif wordt al eeuwen gebruikt in Friuli. De regio is een ideale omgeving  om het beste uit de druif te halen. 

De druiven komen van de heuvels rond de Sottomonte boerderij in Buttrio (Udine). De DOC hier is Friuli Coli Orientalie, oostelijke heuvels van Friule. De ligging van de wijngaarden is in het algemeen op het zuiden De druiven worden cappucinia gesnoeid en geleid. Dit is de tradtionele manier van werken in Friuli en is gericht op het verkrijgen van kwaliteits druiven door de groei te beperken evenals het aantal knoppen.

In het laatste deel van september worden de druiven geoogst. De trossen worden al in de wijngaard geselecteerd en vervolgens naar de boerderij gebracht. De druiven worden daar onder matige druk geperst op een lage temperatuur in een vaste dichte opstelling om de kwaliteit zoveel mogelijk te beschermen en oxidatie tegen te gaan. Hierna volgt een kort koude inweking. De lage temperatuur (15-180C) helpt om de kwaliteit  en de karakteristieken van de wijn zoveel mogelijk te behouden. Na de gisting verblijft de wijn nog enige tijd "sur lies" om vervolgens in de fles nog enige tijd bewaard te worden.

Type Droog
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2013
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 14,5%
Regio Friuli
Druif Malvasia Istriana/Malvazija Istarska
Kleur Licht goud geel
Afsluiting Kurk
Geur

De wijn is stro geel met wat groene tinten. een uitbundig bouquet met daarin veel jasmijn en rijp fruit

Smaak

Licht aromatisch, geraffineerd en droog. Het beste gekoeld drinken (120C).

Lekker bij

Past perfect bij voorgerechten van pasta of risotto of bij diverse groente gerechten. Geschikt voor fruit de mer, schaaldieren en gezouten vis. Natuurlijk ideaal als aperitief.

Malvasia Istriana/Malvazija Istarska

Zoals de Kroatische naam malvazija istarska of de Italiaanse naam malvasia istriana doen vermoeden komt deze varieteit hoogst waarschijnlijk uit Istra het schiereiland in het noordwesten van Kroatie wat ooit een deel van Italië was. De druif wordt voor 1891 niet in Istra genoemd, maar het is vrijwel zeker dat deze druif hier al eeuwen lang is aangeplant. De druif verschilt sterk van de malvasia del lazio en de malvasia biance di candia en is wel sterk gerelateerd aan de malvasia di lipari, malvasia bianca lunga en de malvasia nera.

De plant groeit makkelijk en geeft een betrouwbare oogst en is niet echt gevoelig voor de meeste zieken. Ze heeft niet echt een voorkeur voor een grondsoort, maar op lichtere gronden geeft ze in het algmeen een beter kwaliteit. De druiven zijn gemiddeld tot laat rijp. De druiven kunnen veel suiker bevatten en de zuurgraad is in het algemeen redelijk.

De druif vindt je langs de hele Croatische kust maar komt oorspronkelijk uit Istra waar het nog steeds een veel gebruikte druif is. Iedere wijnboer maakt daar wel een of meerdere wijnen.

Van deze druif worden bijna altijd varietals gemaakt. Ze kunnen enorm in stijl verschillen, van vol en rijk, soms opgevoed in eiken vaten en iets kruidig tot veel strakkere, citrus en verfrissende wijnen. De meeste hebben altijd een lichte honing toon en iets kruidig. De wijn heeft bijna altijd een groenige opslag en is in het algemeen veel frisser dan alle andere malavasia's. Het alcohol percentage kan wel sterk oplopen.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel