Clos Montblanc, Chardonnay, 2015, DO Catalunya

€13,50

Prijs per 6 flessen
€81,00
Artikelnummer
4100115
Land
SpanjeClos Montblanc, Chardonnay, 2015, DO Catalunya

Eind augustus worden de druiven geoogst gedurende twee nachten. Er wordt ’s nachts geoogst om een zo koud mogelijke most in de wijnkelders te krijgen. Vóór het persen vindt er schilcontact plaats gedurende twee tot vier uur. De fermentatie vindt plaats in nieuwe Frans eikenhouten vaten van drie verschillende soorten hout; uit Alliers, Nevers en Tronçais. Rijping gedurende twee maanden sur-lie met dagelijkse batonnage (omroeren van de wijn).

Type Droog
Producent Clos Montblanc
Jaargang 2015
Land Spanje
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 14,5%
Regio Catalunya
Druif Chardonnay
Kleur Licht goud geel
Afsluiting Kurk
Lekker bij Gerechten met vis of schaaldieren. Lichte witvleesgerechten zijn ook lekker bij deze Chardonnay. Serveren tussen de 10 en 12 ºC.
Geur Rijk aroma intensief en vol. Veel fruit en iets rokerig.
Smaak Zacht, mondvullend en elegant. Heerlijk fruitig.

Clos Montblanc

Clos Montblanc ligt in Catalonië, om precies te zijn in de D.O. Conca de Barberà en is in 1988 opgericht door de Carbonell Figueras familie. Vlakbij ligt het versterkte middeleeuwse stadje Montblanc en het klooster Poblet. Duizend jaar geleden vestigden zich hier Cisterciënzer monniken, die wijngaarden aanlegden om te voorzien in hun wijnbehoefte. De regio Conca de Barberà is een van de wijngebieden waar eerder bekende grote wijnhuizen uit andere regio´s hun druiven vandaan haalden. In de afgelopen jaren zijn er echter steeds meer wijnboeren hun eigen wijn gaan maken in plaats van de druiven door te verkopen aan anderen. Een nieuwe generatie geschoolde wijnmakers ontdekte de grote kwaliteit van het terroir binnen deze D.O. en brengen nu hun eigen kwaliteitswijn met veel succes op de markt.

De wijngaarden van Clos Montblanc hebben ieder een verschillende ligging ten opzichte van de zon om een optimale rijpheid van de druiven te verkrijgen. De stokken groeien voornamelijk op een kalkhoudende bodem met klei. In de 21ste eeuw worden de eeuwenoude tradities gerespecteerd, maar uiteraard zijn daar nieuwe inzichten aan toegevoegd. De kelders van Clos Montblanc zijn dus supermodern ingericht met een aparte kelder voor de wijnen die moeten rijpen. In deze ruimte heeft men ca. 1500 vaten liggen van Amerikaans en Frans eiken naast vaten van Hongaars eiken. De gepassioneerde wijnmaker van Clos Montblanc, Josep Vadri, heeft zijn deskundigheid opgedaan bij wijnproducenten in Frankrijk, Chili en Australië. Hierdoor heeft hij een geheel eigen stijl van wijn maken ontwikkeld, waarbij hij het fruit een duidelijke rol geeft en dit prachtig combineert met de aroma´s die ontstaan bij de rijping van de wijnen.

Chardonnay

Het is moeilijk te voor te stellen dat tot ongeveer 30 jaar geleden, dit zeer populaire ras verborgen was achter een gordijn van geografische namen als Chablis en Puligny-Montrachet. Nu uitgeplant over de hele wereld en gebotteld onder zijn eigen naam heeft chardonnay een branding niveau bereikt wat geen enkele druif zo is gelukt. Verrassend, want wat krijg je als je chardonnay koopt. Sterke verschillen van land tot land en het land, zelfs binnen één land, afhankelijk van het klimaat, waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Van vers, fris en mineralig met appel en citroen tonen tot aan rijke en boterachtige wijnen met tropische vruchten boventonen, Chardonnay heeft het hele gamma. In de Bourgogne is chardonnay de bron van de gewaardeerde wijnen van Chablis, Corton-Charlemagne, Macon, Meursault en u Montrachet. Het is ook deels het fundament van uitzonderlijke Champagne, waar het wordt gemengd met pinot noir en pinot meunier in de blanc de blancs met alleen maar chardonnay. De druif is nu heel populair in Californië, en wint aan populariteit in Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel