Churchill's, Crusted Port 2005

€27,70

Prijs per 6 flessen
€166,20
Artikelnummer
2400805
Land
PortugalChurchill's, Crusted Port 2005

Crusted Port is een port van Vintage kwaliteit en is een blend van Port afkomstig van Vintage Port wijngaarden van twee verschillende jaren. De port rijpt in houten vaten voor 2-3 jaar en wordt vervolgens gebotteld. Daarna rijpt deze nog tenminste 3 jaar op fles voordat de Crusted Port op de markt komt. Het jaar op het etiket is het jaar van botteling. Zeer goed alternatief voor Vintage Port.

Herkomst

De druiven zijn afkomstig van de oude, eigen wijngaarden, Quinta da Gricha and Quinta do Rio, uit de Cima Corgo, het hart van de Portstreek.

Druivenrassen

De wijn is een blend van vele druivenrassen waaronder de belangrijkste soorten: Touriga Nacional, Tinta Roriz,  Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca en Touriga Franca.

Omschrijving

De Port heeft een diepe, donkere, robijn rode kleur. Een mooi geconcentreerde neus van rijpe zwarte en rode bessen met daarnaast nootachtige tonen. De port heeft verder een volle body, zachte structuur en een grote complexiteit. De smaak geeft naast de eerder genoemde aroma’s ook tonen van gedroogd fruit, specerijen en chocolade. De afdronk is lang waarbij de eerdere tonen blijven terug komen. Heerlijke port op zichzelf na een lunch of diner. Tevens een goede begeleider van plumpudding en sterke kazen als stilton en camembert. Serveren: 16-18 graden, Bewaren: Liggend. Geopend één week. Drinken: Nu opdronk maar verbetert zeker de eerste 10 jaar op fles. Let op deze port ontwikkelt depot (crust). Decanteren 2 uur van te voren.

Type Zoet
Producent Churchill
Jaargang 2005
Land Portugal
Inhoud fles 750ml
Regio Douro
Druif Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barocca
Alc. percentage 20,0%
Afsluiting Kurk
Kleur Ruby
Geur Geconcentreerd, rijpe zwarte en rode bessen met daarnaast notige tonen.
Smaak Naast de eerder genoemde aroma’s ook tonen van gedroogd fruit, specerijen en chocolade. De afdronk is lang waarbij de eerdere tonen blijven terug komen.
Lekker bij Heerlijke port op zichzelf na een lunch of diner. Tevens een goede begeleider van plumpudding en sterke kazen als stilton en camembert.

Churchill

Opgericht in 1981 door John Graham, Churchill was het eerste Britse port wijnbedrijf welke is opgericht in meer dan 50 jaar. 
Churchill's Port is ontstaan door John Graham 's verlangen om de familie traditie van het maken van port voort te zetten door het opzetten van een eigen bedrijf om zijn eigen, individuele, stijl van wijn te produceren. Het was zijn vrouw, Caroline Churchill, die het bedrijf de naam heeft gegeven. De naam Graham bestaat namelijk al veel langer.

In vergelijking met andere port shippers, waarvan de meeste zijn opgericht rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw is de geschiedenis van Churchill dus erg kort.

In slechts 30 jaar heeft het bedrijf een benijdenswaardige reputatie opgebouwd met het produceren van Port van de hoogste kwaliteit. Dit komt zeker andere tot uiting in de prestaties bij vergelijkende proeverijen.

In 1999 Churchill's kocht Quinta da Gricha, een 50 hectare Grade "A" wijngaard gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier Douro tussen Pinhão en Tua, in de prestigieuze Cima Corgo subregio van de afgebakende regio Douro Port. Alle Churchill's Port wordt geproduceerd op de Quinta da Gricha wijnmakerij, met de traditionele granieten "lagares" gebouwd in 1852.

Sinds de overname van de Quinta da Gricha wijngaarden in 1999, is bij Churchill is ook de ontwikkeling van wijn begonnen. Churchill Estates, de drijvende kracht van Churchill's wijn portfolio, werd gelanceerd in 2004.
Churchill's is tegenwoordig gepositioneerd als een kwaliteits "boutique" Port en Douro wijn bedrijf, gespecialiseerd in premium Port en Douro wijn.

Deze port is op dronk vanaf het moment van botteling en rijpt (in tegenstelling tot andere wijnen) daarna nauwelijks verder. Wel gemakkelijk te bewaren tot 5 jaar na aankoop.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel