Champagne Voirin Jumel, Rosé

€28,95

Prijs per 6 flessen
€173,70
Artikelnummer
1670199
Land
FrankrijkChampagne Voirin Jumel, Rosé

De champagne rosé bestaat uit 40% chardonnay en 60% pinot noir. De wijn is als een van de weinige rosé-champagnes als echte rosé gemaakt via de zogenaamde ‘saignée’-methode, en niet – zoals de meeste rosé-champagnes – via het toevoegen van een scheutje rode wijn aan het einde van het productieproces. ‘Saigner’ betekent bloeden. Je laat de schilletjes van gekneusde rode druiven even meegisten totdat de gewenste kleur is bereikt. Dan laat je de roze wijn aflopen, dat heet ‘bloeden’. Je hebt dan een rosé-basiswijn die je vervolgens – net als alle andere witte champagne – in de fles doet met gist en suiker en afsluit voor de tweede gisting op fles waarbij de mousse ontstaat. De saignée-methode geeft een veel krachtigere roséwijn dan de normale methode.

Deze champagne is gemaakt van 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. De druiven komen uit Mareuil-sur-Aÿ - Vallée de la Marne en de Côte de Blancs. De assemblage is gemaakt uit twee à drie verschillende oogsten.

Type Droog
Producent Champagne Voirin Jumel
Land Frankrijk
Inhoud fles 750ml
Regio Champagne
Jaargang N V
Alc. percentage 12,0%
Druif Chardonnay, Pinot Noir/Spätburgunder
Kleur Licht zalm roze
Geur Een zeer verfijnde geur van rood fruit
Afsluiting Champagne kurk
Lekker bij Deze rosé kan door zijn frisse versheid uw aperitiefdrank zijn, of u verrassen bij sorbet of aardbeientaart. Voor liefhebbers van smaakcontrast : probeer hem bij een stukje pure chocolade.

Champagne Vorin Jumel

Champagne Voirin Jumel is 12ha groot, hoofdzakelijk gelegen in de Côte des Blancs. De champagnes van Voirin-Jumel zijn voornamelijk gemaakt van de nobelste druif uit de Champagne: chardonnay, gekend voor zijn delikate aroma’s en bloemigheid, als ook voor zijn frisse versheid en lange afdronk in de mond. Ideale champagne om wat langer te bewaren. Enkele champagnes zijn gemaakt van een samenstelling chardonnay en pinot noir, deze laatste druif geeft aan de wijn wat meer body en onderscheidt zich door haar gulle aroma’s van rode vruchten. De status van Récoltant Manipulant (RM ) maakt het onmogelijk om elders druiven aan te kopen, Champagne Voirin-Jumel zal dus altijd gemaakt zijn van eigen druiven. De percelen zijn verspreid over 11 dorpen. Bij de oogst wordt alles (per dorp, druivenras, persing) afzonderlijk verwerkt.

De stijl van Voirin Jumel: frisse versheid, champagne met het typische karakter van het terroir en een aangename dosering (de champagnes rijpen minimaal 3 à 4 jaar « sur lies »; de zuurtegraad vermindert op natuurlijke wijze en dit levert evenwichtige, lichtzoete champagnes op).

Champagne

Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "Champagne" (le champagne) mogen dragen. 
Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC "Coteaux Champenois".

Champagne bestaat uit twee regio's. De noordelijke regio ligt rondom de driehoek Reims (N), Épernay (W) en Châlons-en-Champagne (ZO). De zuidelijke regio ligt ten zuiden van Châlons en wordt begrensd door Bar-sur-Aube (N0), Bar-sur-Seine (W) en Mussy-sur-Seine (Z). Als gevolg van de wereldwijde grote vraag naar Champagne en de daaruit voortvloeiende schaarste, werd in 2008 door de Franse wijnbranche unaniem besloten de officiële champagnestreek uit te breiden, waardoor meer wijn geproduceerd kan worden die afkomstig is uit de champagnestreek. In plaats van de oorspronkelijke 319 districten die het predicaat champagne aan mousserende wijn kunnen geven, behoren na de uitbreiding 357 districten tot de champagnestreek.

Champagne mag gemaakt worden van een beperkt aantal druivenrassen:

Pinot noir groeit op 39% van het oppervlak. De heldere most van deze blauwe druiven (Fransen spreken van "zwarte druiven") levert een wijn op die structuur en karakter aan de champagne geeft.

Pinot meunier groeit op 32% van het gebied. Deze druif zorgt in de champagnes voor een fruitige smaak. De sterke druivenstokken van de pinot meunier kunnen goed tegen vorst, wind en kou wat in het noordelijk gelegen wijngebied een groot voordeel is. Het nadeel van de druif is dat een wijn met veel pinot meunier slecht rijpt.

Chardonnay 29% van het oppervlakte. De wijnstokken van dit ras vindt men vooral in de Côte des Blancs. De chardonnay geeft de champagne frisheid en zuren. Van deze druif kunnen zowel de cuvée als de taille, de tweede en minder zure tweede persing, voor een goede champagne worden gebruikt. Veel grote champagnehuizen gebruiken nooit most van pinot noir of pinot meunier uit de taille. De meeste champagne is een blend of "assemblage" van deze drie. Wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de Chardonnay vermeldt men op het etiket dat het om een blanc de blancs gaat. Wanneer enkel de pinot noir of pinot meunier wordt gebruikt, spreekt men over een blanc de noirs.

Het rendement per hectare mag in beginsel niet groter zijn dan 10400 kilogram druiven die bij de eerste persing (de cuvée) 66,3 hectoliter most per hectare oplevert. Uit wat rest mag de taille worden geperst. Het sterk terugsnoeien van de stokken en het uitdunnen van de trossen druiven levert een betere smaak op. In de Champagne mag de jonge wijn met suiker gechaptalliseerd worden om het vereiste alcoholpercentage te verkrijgen. Bij de ingewikkelde productie van champagne gaat in de kelder 1,5 % verloren en bij de uiteindelijke dégorgement verliest de producent nog eens 0,5%. Zo kunnen na tenminste 18 maanden rijpen per 0,01 hectare (1 are) 100 liter champagne of 133 normale flessen van 75 centiliter worden gemaakt. In zeer goede wijnjaren met een overvloedige oogst verhoogt de Franse overheid soms de maximale opbrengst; zo was die in 1998 verhoogd tot 82,5 hectoliter most per hectare.

Champagne wordt volgens traditie in glazen flessen van verschillende formaten verkocht. Elk van die flesformaten heeft een eigen naam. De namen van de grootste flessen zijn door figuren uit het Oude Testament geïnspireerd.

De magnum wordt ook wel voor andere wijnen gebruikt. Datzelfde geldt voor de andere formaten, al is dat een uitzondering op de regel.

Naam Inhoud (ltr)
Quart/Picolo 0,2
Demi 0,375
Bouteille 0,75
Magnum 1,5
Jéroboam 3,0
Réhoboam 4,5
Méthusalem 6,0
Salamanazar 9,0
Balthazar 12,0
Nebukadnezar 15,0
Melchior 18,0
Souverain 26,0
Melchizedek 30.3

 De rijping in een grote fles verloopt trager dan in een normale fles. Daarom worden de grootste flessen pas na bestelling gevuld.

De jeroboam wordt niet alleen voor champagne gebruikt. In Bordeaux heeft een jeroboam echter een inhoud van 5 liter, een 3 liter fles krijgt er de naam dubbele magnum. Bij een Nebukadnezar heeft de fles een gewicht van 15 kilo, net als de drank in de fles. Een dergelijke fles waarop een druk van ongeveer vijf atmosfeer staat moet bijzonder sterk zijn. De flessen worden met de hand geblazen, en er staat statiegeld op. De wijnhuizen zien ze graag terug.

Chardonnay

Het is moeilijk te voor te stellen dat tot ongeveer 30 jaar geleden, dit zeer populaire ras verborgen was achter een gordijn van geografische namen als Chablis en Puligny-Montrachet. Nu uitgeplant over de hele wereld en gebotteld onder zijn eigen naam heeft chardonnay een branding niveau bereikt wat geen enkele druif zo is gelukt. Verrassend, want wat krijg je als je chardonnay koopt. Sterke verschillen van land tot land en het land, zelfs binnen één land, afhankelijk van het klimaat, waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd. Van vers, fris en mineralig met appel en citroen tonen tot aan rijke en boterachtige wijnen met tropische vruchten boventonen, Chardonnay heeft het hele gamma. In de Bourgogne is chardonnay de bron van de gewaardeerde wijnen van Chablis, Corton-Charlemagne, Macon, Meursault en u Montrachet. Het is ook deels het fundament van uitzonderlijke Champagne, waar het wordt gemengd met pinot noir en pinot meunier in de blanc de blancs met alleen maar chardonnay. De druif is nu heel populair in Californië, en wint aan populariteit in Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.

Pinot Noir

Pinot noir

Pinot  wordt al eeuwenlang gebruikt middels vegetatieve vermeerdering, daarom zijn er ook door de eeuwen heen vele mutaties ontstaan. Op dit moment zijn er meer dan 1000 verchillende klonen bekend. Met de diversiteit, in kleur van de druif, opbrengst, smaak eigenschappen, bladvorm, vorm van de tros enzovoorts zou je denken dat de pinot makkelijk muteert. Ten opzichte van andere rassen is daar geen bewijs voor. De werkelijke reden is de tijd dat de pinot al in gebruik is, namelijk ruim 2000 jaar. Tot voor kort ging men ervan uit dat pinot noir, pinot gris, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir précoce en pinot teinturier als belangrijkste vertegenwoordigers van de pinot familie verschillende varieteiten waren. Echter op dezelde struik komen soms rode, grijze en witte druiven voor en soms ook op individuele druiven in een tros. Nader onderzoek wijst uit dat alle pinot dezelfde genetische basis hebben en dus slechts mutanten zijn van dezelfde basis pinot.

Recensies
Perswijn29-10-2014
 5/5

Perswijn Wijnconcours Najaar & Winter 2014: ...Proefnotitie: krachtige rosé, kersen en frambozen, lichte toasting, goede mousse, verleidelijke smaak, mooi droog. Met een eervolle vermelding in de Koopgids!

Wat is uw beoordeling voor dit artikel