Casali Maniago, Pinot Grigio, DOC Friuli Colli Orientali, 2016

€9,80

Prijs per 6 flessen
€58,80
Artikelnummer
1840316
Land
ItaliëCasali Maniago, Pinot Grigio, DOC Friuli Colli Orientali, 2016

De wijn is gemaakt van de pinot grigio. De druif heeft een franse afkomst maar wordt al sinds het midden van de negentiende eeuw in Friuli gebruikt om wijn van te maken.

De druiven komen van de heuvels rond de Sottomonte boerderij in de het dorp Buttrio (UD), Friule Colli Orientali. De heuvels bestaan uit hoofdzakelijk klei met marmer zijn geericht op het zuiden. De gemiddelde hoogte van de druiven is 170 meter boven zeenivo. De druiven worden zowel cappucina als guyot gesnoeid met een sterke reductie van het aantal uitlopers.

De most wordt direct van de schillen gescheiden en er wordt met matige druk geperst. De fermenatie gaat gecontroleer (!80C) om de ontwikkeling en de smaken optimaal te laten ontwikkelen.

Type Droog
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2016
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 13,0%
Druif Pinot Gris/Grauburgunder
Kleur Bleek geel
Afsluiting Kurk
Geur

Delicaat met fruit van gele appels en bloemig van sambuco en de amandel boom. Aan het einde zeer aangenaam met citrus en iets grapefruit.

Smaak

Droog, fris en mooi vol. Harmonieus en geraffineerd. Een aangename afdronk, mineraal en typisch voor pinot grigio.

Lekker bij

Ideaal voor aperitief en bij voorgerechten. Goede wijn voor rauw en gekookt zeebanket, vis, schaaldieren of een heldere soep. De wijn is op zijn best als deze gekoeld wordt geserveerd (120C).

Pinot Gris/Grauburgunder/Pinot Grigio

Pinot Gris

Pinot  wordt al eeuwenlang gebruikt middels vegetatieve vermeerdering, daarom zijn er ook door de eeuwen heen vele mutaties ontstaan. Op dit moment zijn er meer dan 1000 verchillende klonen bekend. Met de diversiteit, in kleur van de druif, opbrengst, smaak eigenschappen, bladvorm, vorm van de tros enzovoorts zou je denken dat de pinot makkelijk muteert. Ten opzichte van andere rassen is daar geen bewijs voor. De werkelijke reden is de tijd dat de pinot al in gebruik is, namelijk ruim 2000 jaar. Tot voor kort ging men ervan uit dat pinot noir, pinot gris, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir précoce en pinot teinturier als belangrijkste vertegenwoordigers van de pinot familie verschillende varieteiten waren. Echter op dezelde struik komen soms rode, grijze en witte druiven voor en soms ook op individuele druiven in een tros. Nader onderzoek wijst uit dat alle pinot dezelfde genetische basis hebben en dus slechts mutanten zijn van dezelfde basis pinot.

Pinot gris is een kleurmutatie van de pinot noir. Deze mutatie is een aantal malen op een aantal plaatsen voorgekomen in de Bourgogne, hoofdzakelijk in Chassagne-Montrache, maar ook in Rheinland-Pfalz en Baande -Württemberg in Duitsland.

Vanaf 1984, na een klacht van de Hongaarse regering bij de toenmalige EEG zijn producenten in de Elzas gestopt met heb gebruik van tokay op de labels en gebruikten zijn een volledige naam: tokay pinot gris. Sinds 2007 is het gebruik van de naam tokaj helemaal verboden buiten Hongarije.

De kleur van de druif kan sterk verschillen en veelal veel donkerder and de meeste druiven voor witte wijnen. Het verschilt van zalmroze tot bijna net zo donker als pinot noir. De knoppen ontluiken vroeg en de de druiven zijn vroeg rijp. De planten groeien sterk, maar zijn niet erg productief. De plant is matig gevoelig voor botrytis rot en meeldauw. De Trossen en de druiven zijn klein of heel klein. Er bestaat een gevaar voor te veel suiker in de druiven met daarbij een te weinig zuren.

Wanneer de opbrengst niet te hoog is en de druif de kans heeft gekregen om volledig rijp te worden krijg je diep gele wijn, tamelijk rijk met relatief lage zuren met een stevig aroma. Voor de grote markt staat pinot gris voor fris zure, neutrale, bijna kleurloze en smaakarme wijn. In heel algemene termen gebruiken de producenten de pinot grigio voor minder dure en minder uitgesproken wijnen bedoeld voor de export, maar er zijn heel veel uitzonderingen op deze regel. In het bijzonder in Friuli waar alle varietal wijnen van deze druif pinot grigio heten ongeacht de concentratie of hoe spannend de wijn ook is.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel