Casali Maniago, Friulano, DOC Friuli Colli Orientali, 2016

€9,80

Prijs per 6 flessen
€58,80
Artikelnummer
1840216
Land
ItaliëCasali Maniago, Friulano, DOC Friuli Colli Orientali, 2016

Type Droog
Druif Friulano/Sauvignonasse
Producent Conte d'Attimis-Maniago
Jaargang 2016
Land Italië
Inhoud fles 750ml
Alc. percentage 12,5%
Kleur Licht goud geel
Geur

Uitnodigend met acacia, thijm, kamille en iets fruit.

Smaak

Zacht en fris, mooie minerale smaak met het typische bittertje van de amandel in de afdronk.

Afsluiting Kurk
Lekker bij

Een wijn met persoonlijkheid welke goed inzetbaar is voor een maaltijd met wit vlees of SanDaniele ham als basis.

Friulano/Sauvingonasse

Sauvignonasse is een oud druivenras uit de Gironde in het zuidwesten van Frankrijk, waar het ooit veel is ingezet. Sauvigonasse is niet zoals de naam zou suggereren gerelateerd aan de sauvigon blanc.

De druif is in het eerste deel van de negentiende eeuw geïntroduceerd in Friuli en kreeg daar de naam tokai. De latere naam tocai friulano ontstaat in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Net als met de pinot gris in de Elzas krijgt de druif met opzet het voorvoegsel tokai om gebruikt te maken van de internationaal beroemde tokai wijnen uit Hongarije.  Dit heeft goed gewerkt en tot in de negentiger jaren waren de meeste Italiaanse wijnboeren ervan overtuigd dat tocai friulano een uniek ras was welke hoogstwaarschijnlijk uit Hongarije kwam. Pas in sinds 2003 is duidelijk dat de Sauvignonasse en de friulano een en dezelfde zijn. Het voorvoegsel tocai is ondertussen ook verboden. Dat is alleen nog maar voor de wijnen uit Hongarije

Het soort is vruchtbaar, snel groeiend en productief. Het is een redelijk vroeg ras zowel in het voorjaar als voor de oogst. Friulano is tamelijk gevoelig voor botrytis alsmede andere vormen van rotting, en ook gevoelig voor diverse vormen van meeldauw.

Sauvignonasse is veel gebruikt in dezelfde wijngaarden in de Gironde met sauvignon blanc en sémillon maar dat is nu nog zeer beperkt. Zelfs zo beperkt dat sauvignonasse niet meer op de lijst van toegestane druivenrassen staat.

In het noordwesten van Italië kent de druif zijn grootste opmars. Onder de naam tocai friulano en diverse andere synoniemen was en is de druif veel gebruikt. Ze wordt ingezet als varietal en in diverse blends in verschillende appelaties en dan met name in Friule (Collio, Colli Orientalidel Friuli, Friuli Grave, Friuli Isonzo) maar ook in Lombardije (Garda Colli Montovani) en in Veneto (Colle Berici, Colli Euganie, Lison-Pramaggiore). Tijdens de laatste landbouw telling van 2000 noemden de meeste wijnbouwers uit Friuli de druif nog steeds tocai friulano en was er ongeveer 4600 hectare met de druif aangeplant. Onder druk van de regio Tokai in Hongarije is in 1993 de EG overeengekomen dat de naam tocai friulano niet meer gebruikt mag worden en dat tocai friulano vanaf 2008 niet meer op de etiketten gebruikt mag worden. Na veel discussie nemen de Italiaanse wijnboeren de naam friulano in gebruik.

De wijnen hebben in het algemeen kruidige en amandel tonen in de smaak, soms iets groener dan dit en ze zijn meestal niet zo fris en aromatisch als de sauvignon blanc maar veelal wel een veel vollere rijkere wijn.

Recensies
Geef je mening en schrijf als eerste een review.
Wat is uw beoordeling voor dit artikel